Beginnen met yoga? Loop je al een tijdje rond met dat idee, maar ervaar je nog een aantal obstakels die je ervan weerhouden om daadwerkelijk te beginnen? Weet je bijvoorbeeld niet hoe je moet beginnen? Doe je al langer aan yoga, maar heb je eigenlijk geen idee wat je doet? Wil je graag een stappenplan dat je in eigen tempo kunt volgen? In dit artikel vertel ik over de verschillende mogelijkheden om te beginnen met yoga en geef ik handige tips voor een vliegende start en blijvende motivatie. Lees maar mee.
In dit artikel
Waarom je moet beginnen met yoga
Er zijn veel mensen die denken dat yoga zweverig is. Of dat je alleen kunt beginnen met yoga als je het puntje van je tenen kan aanraken. Dat is echt complete onzin. Yoga is namelijk voor iedereen en kan op alle niveaus worden beoefend. Je moet alleen wel de eerste stap zetten, want er gebeurt niets als je niet van de bank komt.
Beginnen met yoga zorgt natuurlijk voor extra beweging, maar gaat veel verder dan het doen van wat oefeningen om leniger te worden. Dat is zeker een hele goede reden om te beginnen, maar yoga levert je daardoor vooral enorm veel gezondheidsvoordelen op. Wat doet yoga met je lichaam dan precies?
Je wordt fitter
In plaats van dat je op de bank blijft zitten, ben je met yoga een half uur of uur actief bezig. Hoe intensiever de yoga vorm is die je beoefent, hoe actieve je natuurlijk bezig bent. Wil je meer spierkracht? Dan is Power Yoga aan te raden. Wanneer je aan yoga doet om even rustig te bewegen, dan kun je beter kiezen voor Hatha Yoga.
Je postuur verbetert
Aan het einde van de dag hebben we vaak een ingezakte houding. Een houding die weinig zelfvertrouwen uitstraalt en waardoor je jezelf futloos door gaat voelen. Door te beginnen met yoga neem je een betere houding aan en zal je postuur verbeteren, waardoor je energieker wordt en ook meer zelfvertrouwen uitstraalt.
Je lichaam wordt flexibeler
Yoga zorgt stap voor stap dat je flexibeler wordt. Daardoor heb je steeds minder last van pijntjes in je lichaam en kun je ook makkelijker de gewone dagelijkse handelingen uitvoeren, zoals bukken en draaien. En het mooie aan yoga is dat je helemaal niets hoeft te forceren, want je lichaam wordt vanzelf flexibeler.
Je ervaart minder stress
Beginnen met yoga is een goede manier om stress tegen te gaan én van je stress af te komen. Vanwege ons drukke leventje zijn we vaak gestresst en houden we veel spanning vast. Doordat je jezelf tijdens yoga focust op je ademhaling kun je beter omgaan met prikkels en zul je uiteindelijk beter ontspannen. De stressverschijnselen zullen daardoor verminderen.
Je slaapkwaliteit verbetert
Yoga maakt je gedachten leeg, zodat je tot rust kan komen. Daarom is beginnen met yoga heel goed voor mensen die slecht slapen. Het moment dat je op bed gaat liggen is namelijk het moment dat je gaat piekeren over de dag. Yoga helpt je om beter te ontspannen voor het slapengaan, waardoor je sneller inslaapt en ook dieper slaapt.
Klik hier en lees onze review met ervaringen
Welke yogavorm past het beste bij jou?
Er zijn veel mogelijkheden om te beginnen met yoga. Het is vooral een kwestie van uitproberen en kijken welke vorm van yoga het beste bij je past. Welke jij prettig vindt om te doen. Ik adviseer je om voorzichtig te beginnen en het langzaam op te bouwen. Dit zijn de aanraders om te beginnen met yoga:
- Hatha yoga: dit is één van de meest beoefende yoga vorm en perfect voor mensen die beginnen met yoga en nieuwe houdingen willen leren. Het is een combinatie van ontspannen statische houdingen en verschillende ademhalingsoefeningen. Hatha Yoga is de basis van yoga.
- Hatha Vinyasa yoga: deze vorm is vergelijkbaar met Hatha yoga, maar dan met een iets hoger tempo. Je beweegt namelijk wat meer op het ritme van je ademhaling. Hatha yoga en Hatha Vinyasa yoga zijn daardoor goed te combineren als je wilt beginnen met yoga.
- Yin yoga: ook een rustige yoga vorm en oorspronkelijk bedoeld om beter te ontspannen en stress te verminderen. Yin Yoga versterkt het bindweefsel rondom je gewichten en rekken de dieperliggende spieren. Een perfecte vorm om te beginnen met yoga.
- Restorative yoga: dit betekent letterlijk ‘herstel yoga’ en is bedoeld om het herstellend vermogen van je lichaam aan te spreken. Je focust vooral op je ademhaling tijdens de houdingen, waardoor deze yoga een meditatief karakter krijgt. Alle houdingen zijn zittend of liggend.
- Yoga Nidra: wordt ook wel slaap yoga genoemd. Tijdens yoga Nidra ben je namelijk in een diepe ontspanning en balanceer je tussen wakker zijn en slapen. Daardoor heb je na een sessie heb je een rustiger hoofd en meer energie. Eén sessie staat gelijk aan vier uur slaap.
Ook mediteren is een mogelijkheid om te beginnen met yoga. Meditaties zijn namelijk een belangrijk onderdeel yoga en trainen je ademhaling. Hierdoor wordt je meer bewust van je gedachten en emoties, zodat je daar beter mee kunt omgaan. Mediteren is laagdrempelig en gezond voor lichaam en geest, want regelmatig mediteren vermindert stress en verruimt je bewustzijn.
Hoe beginnen met yoga? Mogelijkheden op een rij!
Als je eenmaal een yoga vorm hebt gekozen, hoe kun je dan het beste beginnen? Er zijn verschillende manieren om te beginnen met yoga, zoals yogalessen in een yogastudio, YouTube yogavideo’s bekijken of een betaalde online cursus volgen. Ik heb voor deze mogelijkheden alle voor- en nadelen voor je op een rij gezet.
Yoga bij een sportschool
Voor veel mensen is beginnen met yoga bij een sportschool het meest voor de hand liggend. Je zoekt een yoga school bij jou in de buurt, je maakt een afspraak bij één van de docenten en je vraagt aan hem of haar welke vorm van yoga het beste bij jou past. De ene soort zal je namelijk beter liggen dan de andere.
Het is ook aan te raden om bij verschillende docenten een les te volgen. Daardoor kun je jezelf goed oriënteren en een betere keuze maken. Ook wanneer je ervaring hebt met yoga kan het fijn zijn om regelmatig een andere vorm van yoga of bij een andere docent een les te volgen. Dat houdt je gemotiveerd.
Voordelen
✅ Je hebt direct contact met de docent;
✅ Vragen kun je gelijk aan de docent stellen;
✅ De docent kan je coachen naar een betere houding;
✅ Je doet sociale contacten op,
Nadelen
❌ Een les in een sportschool of yogastudio is redelijk prijzig (9-15 euro per les);
❌ Je moet ergens naartoe en aanwezig zijn op een bepaald tijdstip;
❌ Misschien vind je het vervelend om te beginnen met yoga in klas met mensen die al jaren aan yoga doen;
❌ De docent verdeeld zij of haar aandacht over alle aanwezigen;
Yoga video’s op YouTube kijken
Een andere manier om te beginnen met yoga is door yoga video’s te bekijken op YouTube. Er zijn echt duizenden yoga video’s te vinden in allerlei soorten en lengtes. Er zal daarom zeker een les tussen zitten die jou aanspreekt. Alleen moet je die les natuurlijk wel eerst zien te vinden in de wirwar van het aanbod.
Wanneer je alleen maar yoga video’s op YouTube volgt, kan het zijn dat je het gevoel hebt dat je ‘maar wat doet’. Deze yoga video’s zijn overigens vaak best goed, maar het zijn ook vaak losse flodders. Er zit namelijk meestal geen structuur of opbouw in. Het kan je natuurlijk wel helpen om meer te weten te komen over een bepaalde beweging of houding.
Voordelen
✅ Yoga video’s op YouTube zijn gratis;
✅ Op YouTube vind je een groot aanbod yoga;
✅ Je kunt een Yoga video kijken op het tijdstip dat jij wilt;
✅ Je hebt geen last van anderen, want je kunt yoga thuis doen;
Nadelen
❌ Het aanbod is enorm, waardoor je lastig een goede keuze kunt maken;
❌ De kwaliteit van de yoga video’s is vaak matig (overigens niet altijd);
❌ De docent kan niet met je meekijken en je coachen naar een betere houding;
❌ Yoga video’s op YouTube zijn vaak ‘los zand’ en sluiten niet goed op elkaar aan.
Volg een yoga cursus online
Heb je een online yoga cursus gevonden die je aanspreekt? Dan kun je beginnen met yoga thuis vanuit je eigen woonkamer. Dat maakt het lekker laagdrempelig, waardoor je (eerste) ervaringen met yoga prettig zijn. Je kunt een online yoga cursus altijd in een gewenst tempo volgen.
Voordelen
✅ Een yoga cursus online is meestal stukken goedkoper dan offline lessen;
✅ Als het een yoga cursus voor beginners is, dan heb je een goede basis om op terug te vallen;
✅ Je kunt een video eindeloos pauzeren, terugspoelen en terugkijken;
✅ Je hoeft geen rekening te houden met anderen;
✅ Yoga thuis oefenen op een tijdstip dat jou het beste uitkomt;
✅ Een betaalde yoga cursus is meestal van goede kwaliteit en vergelijkbaar met offline lessen.
Nadelen
❌ Er is geen face-to-face contact tussen jou en de docent;
❌ De docent kan je niet corrigeren als je een verkeerde houding aanneemt;
❌ Helaas is er in Nederland weinig aanbod.
Beginnen met yoga: wat kies je?
Er zijn genoeg vormen en mogelijkheden om te beginnen met yoga, met allemaal hun eigen voor- en nadelen. Bepaal voor jezelf wat jij het prettigste vindt. Of experimenteer met deze verschillende mogelijkheden. Sommige mensen vinden het bijvoorbeeld ook fijn om een online yoga cursus te combineren met offline lessen in een sportschool.
Ik vind het zelf prettig om thuis yoga te doen aan de hand van een online yoga cursus. Op YouTube is het namelijk lastig om goede filmpjes te vinden die echt goed op elkaar aansluiten. Ik zoek soms wel een video op YouTube waarin de details van een bepaalde houding wordt uitgelegd en voorgedaan. Voor complete lessen adviseer ik juist een yoga beginnerscursus.
Tips voor beginnen met yoga thuis
Iedereen kan beginnen met yoga thuis en dus in zijn of haar eigen vertrouwde omgeving even bezig zijn met het ontspannen van lichaam en geest. Deze tips gaan er niet alleen voor zorgen dat je een fijne start hebt, maar ook dat je gemotiveerd blijft. Het is natuurlijk eeuwig zonde als je na een tijdje er weer mee stopt.
Begin je dag met yoga
Door je dag te beginnen met yoga, begin je de dag ontspannen en tegelijkertijd op een energie manier. Je neemt namelijk even de tijd om rustig op te starten en de intentie voor die dag te zetten. Beginnen met yoga in de ochtend is ook dé oplossing voor iedereen die een druk bestaan heeft of liever geen verplichtingen heeft in de avond.
Bereid jezelf goed voor
Je maakt yoga een stuk aangenamer met de juiste hulpmiddelen. Bovendien voorkom je met goed materiaal vervelende blessures. Een yoga mat is geen vereiste, maar is wel degelijk een fijn om op te liggen. Wanneer je niet veel te besteden hebt, kan een opgerold deken ook prima werken. Bereid jezelf voor met de mogelijkheden die jij hebt.
Stel kleine doelen
Wanneer je jezelf voorneemt om ieder dag één yogales te volgen, dan geef je het waarschijnlijk al na een paar dagen op. Ik adviseer aan mensen die beginnen met yoga altijd om kleine stappen te zetten en realistische doelen te stellen. Bijvoorbeeld door iedere week een nieuwe les te proberen of dagelijks vijf of tien minuutjes vrij te bewegen. Op termijn worden dat dan goede gewoontes.
Wissel regelmatig af
Een online yoga cursus kan na een tijdje natuurlijk gaan vervelen, dus volg na een tijdje ook eens een andere yoga cursus. Er is voor iedere vorm van yoga, mindfulness en meditatie wel een cursus ontwikkeld. Door regelmatig te variëren ontdek je steeds iets nieuws en houd je het voor jezelf leuk en uitdagend.
Klik hier lees onze review met ervaringen
Volg je eigen behoeften
Soms heb je helemaal geen zin in yoga en schreeuwt je lichaam juist om een meer ontspanning. Luister naar je gevoel en sluit aan bij de behoefte die je op dat moment hebt. Heb je vandaag zin om lekker te zweten? Ga dan voor een intensieve yogavorm. Heb je juist meer behoefte om te ontspannen na een zware werkdag? Dan kun je beter kiezen voor een yoga cursus mindfulness.
Pauzeer en leer
In een sportschool wordt een les meestal niet onderbroken om een houding onder de knie te krijgen. Volg je een yoga cursus online, dan kun je een les onderbreken en een uitdagende houding langer vasthouden. Daardoor kun je veel beter toewerken naar een moeilijke houding en die jezelf aanleren. Onder het motto: oefening baart kunst. En ook nog eens helemaal in je eigen tempo.
Tot slot: goed beginnen met yoga!
Als beginner komt er waarschijnlijk genoeg op je af als je wilt beginnen met yoga. Daarom kun je maar beter meteen goed van start gaan. Yoga is een reis die je stap voor stap maakt, zodat je kun groeien naar een niveau waarop je lichaam optimaal kan profiteren van alle voordelen van yoga.
Als beginner merk je al na een aantal weken of maanden deze voordelen. Als nieuweling is het vooral belangrijk om te wennen aan alle yoga houdingen en deze onder de knie te krijgen. Je dient toe te werken naar het niveau van gevorderde, zodat je constant geniet in plaats van dat je erover moet nadenken
In de beginnerscursus Yoga Stap voor Stap van Happy With Yoga worden alle houdingen uitvoerig besproken en gedemonstreerd, zodat je een goede basis krijgt. Dat is natuurlijk voor een beginners erg fijn. Ben je nieuwsgierig naar deze cursus? Klik hier als je meer informatie wil over deze yoga cursus voor beginners.
Veelgestelde vragen over beginnen met yoga
Is beginnen met yoga moeilijk?
Nee hoor, beginnen met yoga is absoluut niet moeilijk. In principe kan iedereen beginnen met yoga, man, vrouw, jong, oud, groot, klein. Beginnen met yoga thuis is heel laagdrempelig. Je kunt namelijk helemaal in jouw tempo yoga leren en meteen ontdekken of yoga iets voor jou is. Vind je yoga leuk? Wil je liever fysieke lessen volgen? Dan kun je ook beginnen met yoga in een traditionele yogastudio.
Waarom is beginnen met yoga thuis prettig?
Beginnen met yoga thuis heeft veel voordelen. Yoga thuis kun je namelijk helemaal inrichten zoals jij dat wilt. Je bent van niemand afhankelijk en ook niet gebonden aan de lestijden van bijvoorbeeld een yogastudio. En wanneer je er behoefte aan hebt, kun je zelfs een yogales volgen in je pyjama of ondergoed 🙂
Is er ook een beginnen met yoga boek verkrijgbaar?
Jazeker, verschillende zelfs. Het boek Yoga: balans op de mat en in je leven van Annand Naomi is een compleet boek voor zowel de beginnende als de gevorderde yogi, met duidelijke instructies, mooie foto’s en een moderne uitvoering. Je kunt hiermee ook ontspannende en versterkende yogalessen volgen zonder online te zijn.
Welke voordelen heeft een online yoga cursus?
Een online yoga cursus volgen is allereerst veel goedkoper dan lessen volgen in een sportschool. Je betaalt minder, kunt eindeloos pauzeren, terugspoelen en terugkijken en je hoeft ook nog eens niet van huis. Bovendien is een online yoga cursus vaak van dezelfde kwaliteit een offline les. Doe je niet om te besparen, dan doe je het vooral vanwege je persoonlijke voorkeur.