Zelfgemaakte eiwitrepen | Recept


Eiwitrepen zijn een goede aanvulling op je dagelijkse voeding. Ze zijn erg voedzaam en geven je wat extra energie om de dag door te komen. Een eiwitreep kun je natuurlijk in de winkel kopen, maar ook zelf maken. Het is redelijk eenvoudig en een goedkoop alternatief voor de peperdure repen in de supermarkt. Met dit eiwitrepen recept maak je ze in een mum van tijd.


Eiwitrepen recept

Ingrediënten

  • 100 gram havermout
  • 100 gram havermeel
  • 50 gram eiwitpoeder
  • 75 gram pindakaas
  • 50 gram amandelen
  • 50 gram rozijnen
  • 10 gram honing
  • 100-250 ml melk
Bestellen bij Albert Heijn

Bij dit eiwitrepen recept kun je natuurlijk varieren met de ingrediënten. Zo kun je bijvoorbeeld ook de rozijnen vervangen door gedroogde cranberry’s. Of de amandelen voor pinda’s. Bovendien kun je de eiwitrepen een paar dagen in de koelkast bewaren of invriezen en voor langere tijd bewaren. 

Receptinformatie

Type gerecht: tussendoortje

Bereidingsduur: 30 minuten

Aantal personen: 6 porties

Moeilijkheid: makkelijk

 

1 portie 

Rekenmachine overzicht | Gratis Iconen

250 calorieen

Tarwekorrels | Gratis Iconen

25 gram koolhydraten

Vlees | Gratis Iconen

15 gram eiwit

Regen druppel | Gratis Iconen

11 gram vetten 

Plant icoon | Gratis Iconen

4 gram voedingsvezels

Ja, ze zijn een stuk goedkoper en bevatten minder suiker dan de meeste eiwitrepen in de supermarkt.

Jazeker, je kunt met dit eiwitrepen recept eindeloos variëren en uitproberen wat je lekker vindt. Vind je bijvoorbeeld chocolade lekker? Voeg dan eiwitpoeder met chocoladesmaak toe.

Dat kan. Afvallen gaat natuurlijk altijd om de energiebalans, maar eiwitten geven je langer een verzadigd gevoel en kunnen helpen als je wil afvallen.

Vitaily review supplementen

Bereiding van dit eiwitrepen recept

  • Hak de amandelen fijn in een keukenmachine of met een mes en doe ze daarna in een kom.
  • Voeg de havermout, havermeel, rozijnen en het eiwitpoeder daaraan toe en meng alle ingrediënten door elkaar.
  • Meng met een staafmixer de pindakaas, honing en melk tot een glad geheel. Zorg ervoor dat de pindakaas niet meer klontert.
  • Voeg de helft van dat mengsel toe aan de kom met amandelen, havermout, havermeel, rozijnen en eiwitpoeder. Kneed het met je handen totdat de vloeibare ingrediënten goed zijn opgenomen. Voeg daarna de andere helft toe en kneed het tot één geheel. Is het mengsel niet stevig genoeg? Voeg dan wat scheutjes melk toe. Is het mengsel te nat? Dan kun je wat havermout of havermeel toevoegen.
  • Pak een ovenschaal en bedek de binnenkant met bakpapier of folie. Doe het mengsel in de ovenschaal en duw het helemaal naar beneden. Vouw de overgebleven folie over het mengsel en duw het mengsel nogmaals naar beneden.
  • Zet de ovenschaal een nachtje in de koelkast en haal in de ochtend het mengsel uit de schaal. Deze is inmiddels hard geworden en kun je in zelfgemaakte eiwitrepen snijden

Optioneel: in dit eiwitrepen recept kun je de melk ook vervangen door water.

Eiwitten verzadigen veel beter dan koolhydraten of vetten. Ze geven je langer een vol gevoel en verkleinen de kans dat je gaat snaaien. Verder is eiwit een belangrijke bouwstof voor je spieren. Het zorgt ervoor dat ze worden behouden, herstellen of zelfs groeien. 

Voordelen van dit eiwitrepen recept

Met dit eiwitrepen recept snack je gezond. Het is uiteraard een goede bron van eiwitten en een prima aanvulling op je maaltijden. Maar zelfgemaakte eiwitrepen hebben nog meer voordelen.

  • Ze zijn helemaal af te stemmen op jouw dagelijkse caloriebehoefte. Wil je minder calorieën eten? Pak dan een kleine portie. Heb je behoefte aan wat meer? Snijd de eiwitrepen dan wat groter of eet er een stuk vers fruit bij.
  • Ze geven je langdurig energie en zorgen ervoor dat je langer verzadigd bent. De voedingsstoffen houden je bloedsuikerspiegel stabiel.
  • Ze zijn handig om te vervoeren. Ideaal om mee te nemen naar het sporten, voor op je werk of onderweg in de auto.
  • Ze zijn veel goedkoper en bevatten minder suiker dan de meeste eiwitrepen in de supermarkt.

Zelfgemaakte eiwitrepen bewaren

Dit eiwitrepen recept kun je ongeveer 3 tot 4 dagen in de koelkast bewaren. In de vriezer ongeveer 3 maanden. Wanneer je ze niet in de koelkast of in de vriezer bewaart, maar wel op een droge en koele plek, zijn ze 24 uur houdbaar.

Variëren met een eiwitrepen recept

Inmiddels weet je dat eiwitrepen super eenvoudig zijn om te maken. Je hebt er niet eens een oven voor nodig. Maar het fijne is ook dat je eindeloos met de ingrediënten kunt variëren en uitproberen wat je het lekkerste vindt. Wil je meer variëren?

  • Vervang de havermeel door amandelmeel of kokosmeel. De eiwitrepen worden dan wat zoeter, maar bevatten dan ook meer eiwitten.
  • Bestrooi de eiwitrepen met kokospoeder en maak ze nog smaakvoller dan ze nu al zijn.
  • Voeg een andere smaak eiwitpoeder toe. Een eiwitreep met vanille eiwitpoeder smaakt heel anders dan eentje met chocolade poeder.
  • Vervang de rozijnen door cranberry’s en de amandelen door pinda’s. Of voeg bij je eiwitrepen recept wat extra lijnzaad of chiazaad toe.

Wanneer je ingrediënten vervangt of toevoegt, verandert uiteraard ook de samenstelling van de voedingsstoffen en de hoeveelheid calorieën. Dat is niet erg, maar ben je ervan bewust 🙂

Tip: lees ook ons bananenbrood met havermout recept.

Team Fitteronline
In onze blogs maak je kennis met de allernieuwste inzichten in gezondheidsland. Wij helpen je in de wirwar aan (online) informatie en mogelijkheden, zodat jij betere keuzes maakt. Of je nou wil werken aan een gezond gewicht, meer energie wil krijgen of gewoon lekkerder in je vel wil zitten.

Anderen bekeken ook

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *