9 Tips om emotie eten te voorkomen | Zo lukt het jou ook!


Ben jij iemand die een hele zak chips leeg eet als je niet lekker in je vel zit? Kun je niet van de chocolade afblijven als je boos of verdrietig bent? Heb je een grote drang naar snoep als je je eenzaam voelt? Dan is de kans groot dat je last hebt van emotie eten. In dit artikel vertel ik je meer over deze term, wat de oorzaken zijn dat je op die momenten meer gaat eten en hoe je er het beste mee kan omgaan. Als honger niet het probleem is, is eten namelijk niet de oplossing. Lees maar mee.


Wat is emotie eten?

Als je last hebt van emotie eten, dan doe je dat vooral om lastige gevoelens te onderdrukken. Vaak door veel en ongezond voedsel te eten [1,2]. Dat is dan je medicijn om ermee om te gaan. Natuurlijk heeft iedereen weleens dagen dat je geen genoeg krijgt van eten. En dat is ook helemaal niet erg. Het wordt pas een probleem als je regelmatig snoep- en snaaibuien hebt die zijn getriggerd door bijvoorbeeld verdriet, onzekerheid of andere emotie. Hoe vaker dat gebeurt, des te groter de kans dat je last hebt van emotie-eten.

Uiteraard zijn je problemen daarmee niet opgelost. Het eten geeft je misschien even afleiding, maar op de lange termijn werkt het natuurlijk niet. De kans is zelfs groot dat je bij een volgende emotionele dip weer een eetbui krijgt. Of je voelt je zo enorm gefrustreerd over je eetbui, dat je jezelf nog slechter gaat voelen en wederom in een eetbui vervalt. Uiteindelijk kom je in een vicieuze cirkel terecht, waar je nog maar heel moeilijk uitkomt en wat kan leiden tot stress en gewichtstoename.

Voorbeeld emotie eter

Je hebt ruzie met je partner en je voelt je onbegrepen. In een moment van boosheid besluit je te gaan eten; want je verwacht dat je daar een goed gevoel van krijgt. Tijdens je eetbui voel je jezelf even goed en denk je niet aan je boosheid. Maar zodra je stopt met eten voel je alweer woede. En daar achteraan komt ook nog een schuldgevoel en teleurstelling. Je hebt je namelijk niet gehouden aan je voedingsschema en daarmee help je je eigen progressie om zeep. Terwijl je juist goed bezig was. Kortom; het eten was geen oplossing voor je probleem, maar creëerde juist een nieuwe emotie.

No stress programma Breinfijn

Klik hier en lees onze Bureau Breinfijn review

Hoe herken je emotie eten?

Het is eenvoudig vast te stellen of jij last hebt van emotie eten. Eet je weleens zonder dat je dat door hebt? Voel je jezelf schuldig als je veel hebt gegeten? Hunker je naar eten als je iets vervelends hebt meegemaakt? Indien je één of meerdere van deze vragen met ‘ja’ kunt beantwoorden, dan heb je waarschijnlijk last van emotie eten. Zo kun je emotie eten bij jezelf herkennen:

✅ Je hebt trek in iets specifieks, zoals kaas of chocoladekoekjes;

✅ Je wil direct iets eten en bent bereid om daarvoor de deur uit te gaan om het te gaan halen;

✅ Je krijgt plotseling sterke trek, terwijl je lichamelijke trek zich langzaam opbouwt;;

✅ Je hebt niet door dat je aan het eten bent, maar ineens is die zak snoep leeg;

✅ Je stopt niet als je vol zit, maar blijft gewoon dooreten tot je emotie is weggezakt;

✅ Je voelt je waardeloos en schuldig nadat je het eten naar binnen hebt gewerkt;

Nu je weet hoe je emotie eten kun herkennen, is het ook makkelijker geworden om het te voorkomen. Emotie eten is een veelvoorkomend probleem en zeker niet iets waarvoor je jezelf moet schamen. Onthoud: je kunt het zelf doorbreken door er intensief mee aan de slag te gaan.

Emotie eten de baas worden

Als jij last hebt van emotie eten, weet je maar al te goed dat eten niet de oplossing is. Waarschijnlijk heb je zelfs al meermaals met jezelf afgesproken om het niet meer te doen. En toch mislukt het keer op keer om de verleiding te weerstaan. Het probleem en tegelijkertijd de oplossing is niet je voeding, maar de onderliggende emoties en gedachten. Pas wanneer je (weer) een goede relatie met jezelf hebt opgebouwd, ben je in staat om een gezonde relatie met voeding aan te gaan.

Ontdek de trigger van emotie eten

De eerste stap, en ook gelijk de moeilijkste, is het achterhalen van de oorzaak van je emotie eten. Waardoor ga je teveel eten? Welke situaties zorgen ervoor dat je naar eten grijpt? Komt dat bijvoorbeeld door een lange stressvolle dag, een vervelend gesprek met je werkgever, ruzie met je partner of heb je gewoon een ontzettende k*dag?

Onderzoek de gevoelens die je hebt. Voel je woede? Frustratie? Verdriet? Of ben je ontzettend moe? Stel je open voor die gevoelens en laat het binnenkomen. Dat gevoel mag er zijn en hoort bij jou en de situatie. Wanneer je het accepteert krijg je inzicht om er beter mee om te gaan. Het is misschien spannen, maar onthoud dat een gevoel nooit goed of slecht is.

Zoek professionele hulp

Emotie eten kan allerlei oorzaken hebben en zich voordoen in heel veel verschillende gradaties. Het is natuurlijk helemaal niet erg als je een keertje wat meer snoept op zaterdagavond. Maar wanneer je je emoties alleen kunt onderdrukken door (veel) te eten, zoek dan professionele hulp of ga in emotie eten therapie. Hulp vragen is ook zeker geen teken van zwakte. Het getuigd juist van moed dat je je probleem erkent en het wil aanpakken. Raadpleeg bijvoorbeeld een ervaren psycholoog.

Wil je beter leren omgaan met je emoties? Klik dan hier voor meer informatie over Bureau Breinfijn.

Extra tips voor een emotie eter

Hoewel emotie eten vooral een mentaal probleem is, wil dat natuurlijk niet zeggen dat het eten op zichzelf er niet toe doet. Het blijft ook belangrijk om beter te eten. In combinatie met je persoonlijke ontwikkeling vergroot je je kansen op een gezonde relatie met voeding. Met deze 11 tips maak je het makkelijk om minder of gezond te eten tijdens een emotionele bui.

Tip #1: eet voldoende

Wanneer je te weinig eet kan er een hongergevoel ontstaan. Honger is natuurlijk niet hetzelfde als emotie eten, maar het maakt je er wel vatbaar voor. Door weinig te eten tijdens een maaltijd, bijvoorbeeld om calorieën te besparen of een eetbui te compenseren, zul je na een paar uurtjes alweer trek krijgen. Het is vrij logisch, maar voor veel mensen een valkuil. Eet daarom voldoende tijdens je maaltijd, zodat je een hongergevoel voorkomt.

Tip #2: eet bewust

Eet jij altijd omdat het lunchtijd is en je maag voelt rommelen? Of vergrijp je je aan ongezonde snacks omdat je je eenzaam voelt? Bewustwording is de eerste stap naar gedragsverandering en belangrijk om emotie eten bij jezelf te herkennen. Probeer voor jezelf bij iedere maaltijd of tijdens een snackmoment na te gaan waarom je eet.

Tip #3: eet regelmatig

Wacht ook niet met eten totdat je helemaal bent uitgehongerd. Zodra er dan even iets tegenzit, zoals een overvolle agenda, verlies je de controle en ga je vaak op zoek naar een snelle en ongezonde snack. Houd zoveel mogelijk vast aan je vaste eetpatroon zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Een voedingsschema kan eventueel helpen om je te inspireren.

Tip #4: eet minder snelle suikers 

Snelle suikers zorgen ervoor dat je bloedsuikerspiegel snel stijgt en vrij snel daarna ook weer snel laat dalen. En juist door die snelle daling krijg je weer zin in eten, waardoor er een reële kans is dat je kort na het vorige eetmoment alweer gaat eten. Door minder snelle suikers te eten blijft je bloedsuikerspiegel stabieler en heb je langer een verzadigd gevoel nadat je hebt gegeten.

Tip #5: eet in gezelschap

Emotie eten doe je meestal alleen, omdat je je waarschijnlijk schaamt voor je gedrag. Eten in gezelschap heeft voordelen. Enerzijds omdat je jezelf minder zult laten gaan. Anderzijds omdat samen eten een gevoel van blijdschap oproept, waardoor je die positieve emotie gaat verbinden aan eten. Dat kan je helpen om je relatie met eten te herstellen.

Tip #6: zoek afleiding

Wanneer je last hebt van emotie eten kun je natuurlijk ook proberen om er een positieve draai aan te geven door op zoek te gaan naar een alternatief voor eten. In plaats van dat je je vergrijpt aan ongezonde snacks kun je bijvoorbeeld een wandeling maken of naar je favoriete muziek luisteren.

Experimenteer om te ontdekken wat bij je past en wat voor jou het werkt. Bewegen is sowieso een goed middel tegen stress en kan helpen om vat te krijgen op negatieve emoties. Ook mindfulness en meditatie kunnen dienen als afleiding en helpen volgens onderzoek goed tegen angstige momenten en depressieve gedachten [3].

Mindfulness voor het dagelijkse leven

Klik hier en lees onze review met ervaringen

Tip #7: houd een eetdagboek bij

Door op te schrijven wat je eet, hoe je jezelf voelt en wat de trigger is geweest, kun je ontdekken of er een terugkerende reden is die het emotie eten bij jou veroorzaakt. Daarop kun je dan weer gericht actie ondernemen. En ook voor professionals zijn dit soort belangrijk om te achterhalen wat de oorzaak is van jouw eetbuien, dus het is sowieso heel nuttig om bij te houden.

Tip #8: ontspan voldoende

In stressvolle situaties ben je vaak veel minder goed in staat om rustig na te denken en een geschikte oplossing voor je probleem te selecteren. Op dat moment krijgen je emoties meestal de overhand en die sturen dan je gedrag. Ontspanning zorgt er juist voor dat je weer tot jezelf komt.

Ga voor jezelf na hoe jij goed kunt ontspannen. Dat kan een dagelijkse wandeling zijn in het bos of een partijtje squash of tennis. Of misschien lees je graag een goed boek of ga je graag naar de sauna om tot rust te komen. Doe vooral wat goed voelt voor jou. Wanneer je echt relaxt bent, ben je veel minder geneigd tot emotie eten.

Tip #9: haal de verleiding weg

Ongezond snacken wordt natuurlijk lastiger als je geen ongezonde producten in huis hebt. Het klinkt heel simpel, maar het werkt echt. Wanneer je geen snoep, chocolade of chips in huis haalt, kun je jezelf er ook niet aan vergrijpen. Zorg er juist voor dat je voldoende gezond eten in huis hebt en neem op lastige momenten een stuk fruit (of twee), snackgroente een schaaltje yoghurt. Dat is sowieso een stuk gezonder en ook nog eens veel minder calorierijk.

Tot slot: emotie eten stoppen!

Een gezonde leefstijl is absoluut belangrijk, want het helpt om emotionele momenten te overbruggen door afleiding. Eet zo bewust mogelijk, sla geen maaltijden over, eet vaker samen met anderen, zoek een gezond alternatief voor eten en zorg ervoor dat je genoeg me-time neemt om te ontspannen.

Wil je emotie eten stoppen? En voorkomen dat je tijdens stress een eetbui krijgt? Ga dan eerst op zoek naar de trigger van je emotie en probeer er op een andere manier mee om te gaan. Accepteer de gevoelens die het bij je oproept. Zoek professionele hulp of volg emotie eten therapie wanneer dat niet lukt.


Veelgestelde vragen over emotie eten

Emotie eten ontstaat vaak al in de kindertijd, waar de verbinding tussen voeding en emoties worden gelegd. Een baby krijgt tijdens de borstvoeding (of flesvoeding) namelijk niet alleen maar melk binnen, maar een gevoel van geborgenheid door lichamelijk contact. Op latere leeftijd worden er nog meer positieve verbanden met voeding gelegd, door bijvoorbeeld een kind een lolly te geven als troost. Je hersenen leren dus al vanaf jonge leeftijd dat eten je een goed gevoel geeft. Geen wonder dat we op volwassen leeftijd ook naar dit principe handelen.

Emotie eten klinkt misschien onschuldig, maar het is minder onschuldig als eten bij een negatieve stemming een gewoonte wordt. Wat eerst nog een vorm van genieten was, kan dan al snel dwangmatig worden. Op lange termijn kan dat leiden tot een eetstoornis of overgewicht. Met alle problemen die dat weer met zich meebrengt.

Hoe herken je emotie eten bij jezelf? Dat is eigenlijk vrij eenvoudig vast te stellen. Stel jezelf de volgende vragen en geef eerlijk antwoord. Alleen dan kom je te weten of jij een emotie eter bent.

1. Wanneer eet jij teveel? Selecteer minimaal 3 situaties. 

Bijvoorbeeld: alleen in de auto, bij vermoeidheid, na een lange dag, ……

2. Hoe voel jij je tijdens een eetbui? En beschrijf een concrete situatie

Bijvoorbeeld: gefrustreerd, boos, verdrietig, moe.

3. Waaraan heb je echt behoefte op dat moment? 

Bijvoorbeeld: troost, een luisterend oor, een boksbal, ……

Hoe kom je van emotie eten af? Wanneer je last hebt van emotie eten dan vraag je jezelf dat waarschijnlijk af. Je kunt natuurlijk zelf aan de slag gaan met de tips in dit artikel, maar ook door een emotie eten app te volgen of een stoppen met emotie eten boek te lezen. Wanneer je zelf niet verder komt, zoek dan professionele hulp van een psycholoog.


Joost Lodewikus
Ik help mensen met hun leefstijl en ontwikkeling. Op fitteronline.nl deel ik gratis tips en laat ik je zien wat werkt, én wat juist niet. Ook publiceer ik regelmatig waardevolle reviews over (online) producten, die je kunnen helpen om jouw doel te bereiken. Of je nou wil werken aan een gezond gewicht, meer energie wil krijgen of lekkerder in je vel wil zitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *