Je herkent het waarschijnlijk wel? Je staat op, kleed jezelf aan, gooit een bammetje naar binnen en stapt in de auto naar je werk. Op sommige dagen bewapend met een ontbijtdrankje voor onderweg. Op andere dagen vergeet je in alle haast iets mee te nemen. En dan zijn er ook nog uitdagingen op je werk – een bedrijfskantine vol verleidingen, de snoeppot naast de koffieautomaat en alweer een trakterende collega. Gezond eten op je werk is niet altijd even makkelijk.
Gezond eten is wel belangrijk – ook op je werk! Het draagt namelijk bij aan een gezond voedingspatroon (structureel gezond eten). En dat zorgt ervoor dat je meer energie hebt en jij je fitter voelt. De World Health Organisation zegt zelfs dat je er productiever van wordt [1]. Kortom: je houdt het langer vol en kan meer aan. Ideaal om een lange en zware werkdag te tackelen.
Je kunt op je werk een grote slag slaan richting een gezond voedingspatroon. Een werkdag telt namelijk – meestal – 8 uur. Dat wil zeggen dat je waarschijnlijk het grootste gedeelte van wat jij op die dag eet op je werk eet. Dus de voedingskeuzes die jij op een werkdag maakt – en wat je van thuis meeneemt – bepalen voor een groot gedeelte je totale voedingspatroon. En of dat een gezond patroon is.
Gezond eten op je werk klinkt misschien ingewikkeld?! Toch is het veel makkelijker dan je denkt. Het begint namelijk bij jou. Jij bepaalt uiteindelijk helemaal zelf wat je op je werk eet (of niet eet). In dit artikel ontdek je #5 tips die jou helpen om gezond te eten op je werk!
Inhoud van dit artikel
Tip 1: Boodschappen; bedenk wat je nodig hebt.
Gezond eten op het werk begint bij deze tip. Bedenk in het weekend wat je aankomende werkweek gaat eten. Tijdens het ontbijt, de lunch, tussendoor en het diner. Maak een boodschappenlijstje en doe boodschappen voor de hele week. Dan heb je alles in huis voor je werkweek begint. Het boodschappenlijstje zorgt ervoor dat je minder snel in de verleiding komt om ‘ongezonde’ producten in de winkel te kopen. En…zo haal je waarschijnlijk ook niet teveel of te weinig in huis.
Het extra voordeel is dat je ook weet wat je tijdens het ontbijt en het diner gaat eten. Dus de kans wordt kleiner dat je in de ochtend even vlug een broodje gaat halen bij het tankstation of in de avond een kant-en-klare maaltijd in de supermarkt. Maar dat ligt natuurlijk helemaal aan jezelf.
Koop vooral producten met voldoende vitamines, mineralen en voedingsvezels -zoals groente, fruit, volkorenproducten en magere melkproducten. Ze zijn gezond en voeden je lichaam. Kijk voor meer informatie naar de richtlijnen van de Gezondheidsraad. Die vormen een stevige basis voor jouw gezonde voedingspatroon.
Tip 2: Bereid je lunch ’s avonds voor
Bereid je lunch ’s avonds voor! Dat scheelt je tijd in de ochtend – tijd die je kan gebruiken om ‘rustig’ te ontbijten. Bovendien is de kans kleiner dat je in alle haast helemaal niets meeneemt naar je werk – en je vergrijpt aan de verleidingen in de bedrijfskantine. Je lunch ligt namelijk al voor je klaar in de koelkast en kun je dus zo meenemen.
Tip 3: Neem fruit- en groentesnacks mee!
De Gezondheidsraad adviseert om tenminste 200 gram fruit en 200 gram groente per dag te eten [2]. Het is goed voor je gezondheid en verlaagt de kans op verschillende ziektes. En hoe meer fruit en groente je eet, des te gelukkiger, geconcentreerder en creatiever je bent. Althans – dat concludeert een onderzoek dat is gepubliceerd in de British Journal of Health Psychology [3]. Je hebt er dus ook profijt van tijdens je werk!
Reden genoeg om ook fruit en groente mee te nemen naar je werk. En er is nog een reden. Door je dagelijkse fruit en groenteconsumptie te spreiden haal jij wellicht makkelijker de geadviseerde hoeveelheid van de Gezondheidsraad. Op het moment van schrijven van dit artikel blijkt namelijk dat veel Nederlanders de fruit- en groentenorm niet halen [4]. De kans dat jij de norm haalt is groter als je ook op je werk fruit en groente snackt.
Varieer zoveel mogelijk tussen verschillende groente en fruitsoorten. Dat is gezond en maakt het minder ‘saai’. Een appel, banaan of mandarijnen kunnen gaan vervelen. Probeer daarom af en toe ook een iets exotischer stukje fruit, zoals een kiwi, mango, passievrucht of ananas. En wissel ook de groentesoorten af. Snoeptomaten, komkommer, paprika, wortel of sugar snaps. Allemaal perfect om te snacken achter je laptop of in de auto.
Tip 4: Structuur; eet op vaste momenten.
Er bestaan steeds meer aanwijzingen dat het aantal eetmomenten, het tijdstip – én het overslaan van maaltijden – een effect kan hebben op je gezondheid [5]. Het lijkt erop dat onregelmatig eten ongunstig is voor o.a. je gewicht en bloeddruk [6,7]. Maar er is nog te weinig bewijs om iets te kunnen zeggen over de hoeveelheid dagelijkse eetmomenten en welke tijdstippen ideaal zijn.
Wat zeker is – is dat eten op vaste momenten je ‘rust’ geeft. Ook op je werk. Vaste routines zorgen er namelijk voor dat je weet wat je gaat doen. Het zit in je systeem – of het staat in je agenda – waardoor je er minder over hoeft na te denken. Dat kost je uiteindelijk weer minder energie. En…je kunt op je werk letterlijk toewerken naar je verdiende pauzemoment.
Ik coach mijn cliënten meestal naar 5 of 6 vaste dagelijkse eetmomenten – meestal korte tijdsperiodes waarbinnen ze het moment kunnen plannen. Bijvoorbeeld: 7.00-8.00 (ontbijt), 9.30-10.30 (snack).12.00-13.00 (lunch), 14.30-15.30 (snack) en 17.00-18.00 (diner). En eventueel nog om 20.00 (snack). De exacte tijdsperiodes hangen vooral af van de dagelijkse routine en de wens van de client. Kijk dus vooral wat bij je past.
Tip 5: Drink gezond.
De Gezondheidsraad adviseert om suikerhoudende dranken zoveel mogelijk te beperken [8]. En dat komt vooral omdat er veel calorieën in zitten. Een longdrinkglas frisdrank bevat al ruim 100 calorieën. Evenals een glas (verse) sap. En in een beker yoghurtdrank zitten zelfs bijna 150 calorieën [9].
Dat wil overigens niet zeggen dat deze producten op zichzelf slecht of ongezond zijn. Een glas versgeperste sinaasappelsap of een pakje yogurtdrink is soms best lekker en is helemaal niet erg. Het gaat er vooral om dat je beseft wat je aan calorieën opdrinkt.
Drink daarom vooral suikerloze dranken, zoals water en thee of koffie zonder suiker In water en thee zonder suiker zitten helemaal geen calorieen. In een kop zwarte koffie zonder suiker en melk zit maar 1 calorie.
Gezond met je hele gezin.
Even terug naar tip 1. Boodschappen doe je waarschijnlijk voor het hele gezin?! Dus jouw gezin ‘profiteert’ mee met jouw gezonde voedingspatroon. En daar heb jij weer profijt van. Gezond eten – ook op je werk – wordt voor jou namelijk een stuk makkelijker als je ‘steun’ hebt van je gezin en als jullie allemaal een vergelijkbaar voedingspatroon hebben.
Maak eten daarom aantrekkelijk. Voor jezelf én voor je gezin. Het boek van FitChef Famliy is een uitstekend boek om samen met je gezin gezond te eten. In het boek vind je 99 gezonde recepten. Van snelle ontbijtjes tot handige lunches voor onderweg. En lekkere snacks tot het diner. FitChef Family heeft voor ieder eetmoment een gezond en makkelijk recept. Voor op je werk en thuis!
Wil je ook samen met je gezin gezonder eten? En ben je op zoek naar inspiratie? Neem dan een kijkje in het FitChef Family kookboek.
Afvallen op het werk? Klik hier voor het artikel