Mindset veranderen: van fixed mindset naar growth mindset!

Deel artikel 👇


Jouw mindset bepaalt je hele manier van leven. Heb jij een negatieve mindset, dan benader je situaties waarschijnlijk op een negatieve manier en focus je vooral op wat er allemaal mis kan gaan in het leven. Een positieve mindset is daarentegen veel meer gericht op mogelijkheden en kansen en zorgt ervoor dat je het leven rooskleurig bekijkt. Alsof je door een roze bril kijkt! Welk soort mindset jij ook hebt, je mindset veranderen kan op elke leeftijd. Dankzij de juiste mindset coaching tips kun je van een fixed mindset naar een growth mindset. Wil jij weten hoe? Lees dan vooral verder! 


Wat is mindset?

De letterlijke mindset betekenis is overtuiging (vertaald vanuit het Engels). Je mindset bestaat uit al je overtuigingen en vormt als het ware de manier waarop je de wereld ziet. Mindset is gebaseerd op de gedachten die je hebt en de manier waarop je reageert. Het is je conditionering: alle leerprocessen die je hebt doorstaan en die jou gemaakt hebben tot de persoon die je vandaag de dag bent.  

Er zijn verschillende soorten mindset en je kunt heel bewust bepalen welke soort je aanneemt. Heb je weleens van growth mindset gehoord? Je kunt namelijk je mindset veranderen op verschillende manieren. Zo is het mogelijk een mindset training te volgen, een mindset coach in de arm te nemen of op eigen kracht aan de slag te gaan. Met de juiste mindset tips kom je namelijk ook heel ver. 

Cursus Grip op je Gedachten

Waarom je mindset veranderen?

Maar laten we eerst nog even een stap terug doen: waarom zou je je mindset veranderen? Daar zijn verschillende redenen voor. De belangrijkste reden is toch wel dat het je kan helpen om positiever in het leven te staan. De juiste (positieve) mindset maakt je een leuker, vrolijker en vooral gelukkiger persoon. Niet alleen op persoonlijk vlak, maar ook op carrièregebied. Door de juiste mindset aan te nemen, kun je jezelf beter ontwikkelen en enorm groeien als persoon. Maar je zult ook tijdens je werk veel betere keuzes gaan maken voor jezelf. Daardoor ervaar je nog meer groei en persoonlijke ontwikkeling, werk je prettiger en zal je meer succes hebben. Het is eigenlijk de perfecte manier om meer uit je leven te halen. Dat is dan ook de belangrijkste reden dat zoveel mensen streven naar growth mindset. 

Verschil fixed mindset en growth mindset

Mindset growth fixed bestaat uit twee onderdelen: fixed (vastzitten) en growth (groeien). Een growht mindset is dus de positieve mindset. De soort die je helpt ontwikkelen als persoon en die je verder brengt. De mindset die je het beste kunt nastreven. Aan de andere kant is er de fixed mindset. Dit is een stugge, vaak negatieve mindset, die je meestal niet verder helpt. Deze is gebaseerd op je beperkende overtuigingen, waardoor je jezelf minder zult ontwikkelen en die steeds dezelfde patronen oproept in je leven. Merk je dat je continu in dezelfde vicieuze cirkel stapt? Dat je telkens hetzelfde soort problemen ervaart, dezelfde negatieve mensen op je pad krijgt of tegen obstakels aanloopt? Dan is je mindset veranderen misschien van belang. Het begint namelijk allemaal bij je mindset. Bij jezelf, dus. 

Fixed mindset

Wist je dat iedereen met een growth geboren wordt? Pas op een latere leeftijd kun je een fixed mindset ontwikkelen. Dat zit zo: als kind sta je open voor kansen, mogelijkheden en avonturen. Je vindt het dan veel minder eng om dingen buiten je comfortzone te doen, fouten te maken of gekwetst te worden. Dus ga je de uitdaging aan en daar leer je van.   

Heb je gedurende je leven veel negatieve ervaringen of krijg je veel kritiek, dan kan een fixed mindset ontstaan. Je wordt dan bang dat dingen slecht uitpakken, omdat je eerder ervaren hebt dat dat mogelijk is. Een fixed mindset laat je geloven dat kwaliteiten gebaseerd zijn op talent. Heb je een bepaald talent niet, dan is die kwaliteit ook niet voor jou weggelegd. Denk je. Je gelooft met deze mindset immers niet dat ontwikkeling en groei mogelijk zijn. Met als gevolg dat je ook niet je best gaat doen om te veranderen, te groeien en te ontwikkelen. Daarmee bevestig je eigenlijk wat je denkt en blijf je dus vastzitten. 

Growth mindset 

Is jouw mindset betekenis in de loop van je leven veranderd? Of heb je nog steeds die kinderlijke, open growth mindset? Dit herken je aan het feit dat je er alles aan doet om ergens beter in te worden en je te ontwikkelen, omdat je gelooft dat dit mogelijk is. Je bent ervan overtuigd dat jij zelf degene bent die jouw geluk kan bepalen, die jouw lot kan veranderen.  

Dat is overigens niet zomaar een mindset overtuiging, maar een wetenschappelijk bewezen theorie. Je brein heeft namelijk het vermogen om zichzelf altijd te blijven ontwikkelen. Je mindset veranderen is dus altijd mogelijk, of je nu 10 jaar of 100 jaar bent. Neem daarom vandaag nog afscheid van je fixed mindset, bijvoorbeeld door mindset coaching of een mindset training te volgen. Het proces zal ups-and-downs vertonen, maar je kunt écht je mindset veranderen als je dat wilt. Wanneer je een goede portie wilskracht en doorzettingsvermogen hebt (en die heb je wanneer je écht wilt veranderen), dan lukt het jou ook. 

Mindset veranderen

Voordelen van een growth mindset 

De voordelen van een  growth mindset zijn ontelbaar. Ik heb er een aantal opgesomd om je een goed beeld te geven van wat het je oplevert:

✅ Je hebt meer eigenwaarde, omdat je weet waar je toe in staat bent; 

✅ Je ervaart meer lol in het leven, omdat je overal kansen en avontuur in ziet; 

✅ Je neemt genoeg met jezelf, ook wanneer je niet perfect bent (en dat is niemand); 

✅ Je krijgt meer vertrouwen in jezelf, omdat je jezelf blijft uitdagen en daardoor steeds ontdekt wat je nog meer in petto hebt; 

✅ Je bent je eigen mindset coach, dus je weet dat je je door tegenslag niet uit het veld moet laten slaan; 

✅ Je voelt je veel vrijer, omdat je je niet in een hokje laat stoppen. Je kunt immers alles leren wat je wilt, dus geen hokje houdt jou op je plek; 

✅ Je neemt verantwoordelijkheid voor je geluk en daarmee voor je eigen leven.

Mindset veranderen: een mindset training voor thuis!

Nu je de mindset betekenis helemaal snapt, wordt het tijd voor de volgende stap: je mindset veranderen! Je kunt dit doen door mindset coaching of training te volgen. Het kan enorm helpen wanneer een mindset coach jouw manier van denken analyseert en je hier bewust van maakt. Maar een growth mindset ontwikkelen kan ook heel goed zelf. Met deze tips gaat het jou lukken.

Mindset veranderen tip #1: omring je met de juiste mensen en info

Door je te omringen met de juiste mensen ga je vanzelf meer denken zoals zij doen. Omring je je met mensen die een growth mindset hebben, dan word je hierdoor beïnvloed. Zowel bewust als onbewust. Dat geldt niet alleen voor je offline omgeving, maar ook voor wat je online allemaal consumeert. 

Misschien weet je wel hoe algoritmes werken, zoals die van social media. Wanneer jij bepaalde zoekopdrachten uitvoert, bepaalde mensen volgt of steeds hetzelfde soort berichten liket, dan krijg je door het algoritme steeds meer van dat soort content te zien. Door uit die cirkel te stappen, accounts te verwijderen en/of je in andere onderwerpen te verdiepen, kun je ook je mindset veranderen. Je verbreedt zo je horizon, waardoor je een andere kijk op de wereld krijgt. 

Mindset veranderen tip #2: start met mindfulness

Een andere goede manier om je mindset te veranderen, is door mindfulness. In plaats van continu afleiding te zoeken in social media, feestjes, Netflix en andere bezigheden, brengt mindfulness je terug bij jezelf. Je leert dankzij mindfulness training om de rust in jezelf op te zoeken. Om te luisteren naar wat zich in jouw binnenwereld afspeelt. Om te ontdekken wat jij diep van binnen echt wilt. Zodra je dat ontdekt, kun je ernaar handelen. Dankbaarheid beoefenen voor dingen die je gelukkig maken, helpen je ook om meer in de growth mindset te komen. Dit zorgt immers voor meer positiviteit. 

Cursus Mindfulness

Mindset veranderen tip #3: word bewust van je patronen

Probeer te ontdekken welke patronen er ingesleten zitten in jouw mindset. Zodra je weet wat je doet en je je daar bewust van wordt, kun je op een actieve manier je mindset veranderen. Niet alleen je gedachten krijgen zo een make-over, maar ook je manieren van communiceren en reageren naar anderen. Dit staat allemaal met elkaar in verbinding. 

Welke patronen kom jij regelmatig tegen in je leven? Wat zijn de obstakels die keer op keer weer terugkeren? Kun je ontdekken wat jouw rol is in ale die situaties? En vraag ook eens een keer aan goede vrienden: ‘Wat zijn mijn valkuilen in deze situaties?’ De kans is groot dat je dan een heel nuttig en verfrissend antwoord krijgt.

Mindset veranderen tip #4: visualiseer je dromen

Visualiseren is één van de beste oefeningen om je mindset te veranderen. De kracht van de verbeelding is namelijk heel groot. Als je het eindresultaat van je dromen weet te verbeelden, vergroot je daarmee ook je kansen op succes. Stel je tot in de kleinste details voor hoe je de beste versie van jezelf jouw dromen leeft en laat je brein wennen aan dit ‘nieuwe normaal’. Wil je werkelijk je mindset veranderen? Neem dan de tijd om te visualiseren, want het biedt je veel inspiratie en motivatie.

Mindset veranderen tip #5: praat positief tegen jezelf

Ook door positief tegen jezelf te praten zal je mindset veranderen. Zeg alleen positieve dingen tegen jezelf, zelfs als je er niets van gelooft. Hiermee vul je je hoofd met positieve gedachten en krijg je een positievere mindset. Een growth mindset. Probeer het maar eens, bijvoorbeeld als je ’s ochtends in de douche staat of onderweg bent naar je werk. Vertel jezelf dan hardop dat je er een mooie dag van gaat maken, zelfs als je het raar vindt om te doen. Het werkt als een tierelier.

Mindset veranderen tip #6: neem je gedachten niet zo serieus

Besef dat je gedachten er altijd zijn, negatief of positief, dus neem ze niet zo serieus. Gedachten zijn alleen maar sensaties in je bewustzijn waarmee je je leven beter kan maken of verwoesten. Het klinkt natuurlijk heel makkelijk, maar het is gewoon een kwestie van beginnen. Bijvoorbeeld door een paar minuten te mediteren. Hoe beter je wordt in meditatie, des te beter je grip op je gedachten zult krijgen. Dan kun je de negatieve gedachten rustig laten passeren. Je mindset veranderen doe je door bepaalde gedachten meer ruimte te geven en andere gedachten rustig los te laten.

Tijd om aan de slag te gaan!

Nu is het tijd om aan de slag te gaan en te zorgen dat jij een mooier leven krijgt! Je mindset veranderen is niet extreem moeilijk, maar het vergt natuurlijk wel enige tijd, geduld en discipline. Jij bent verantwoordelijk voor de stappen die nodig zijn. Een afwachtende houding aannemen en hopen op verandering, helpt je echt niet verder. Actie begint bij jezelf. Soms zijn er waarschijnlijk ook momenten dat je misschien wilt opgeven. Blijf in jezelf geloven, want iedereen heeft weleens een momentje van terugval. Richt je op de toekomst, op je droom. Je wilt tenslotte je mindset veranderen en dat kan alleen door vol te houden. En door jezelf niet af te laten leiden.

Wat heb je na het lezen van dit artikel (over jezelf) geleerd? Heb jij momenteel al volledig een growth mindset of toch nog (gedeeltelijk) een fixed mindset? En hoe ga je aan de slag om jezelf en je leven te verbeteren? Ik ben erg benieuwd naar je reactie! Laat het gerust weten onder dit artikel. 


Veelgestelde vragen

Mindset is het Engelse woord voor overtuiging. Het is een verzameling van al jouw overtuigingen en gedachten en is gevormd door alle gebeurtenissen die je tot nu toe hebt meegemaakt. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een fixed mindset versus growth mindset. Oftewel: een vaste mindset en een groeimindset. Wanneer je een groeimindset hebt, heb je een positieve(re) mindset.

Absoluut! Je kunt je mindset veranderen door bepaalde (positieve) gedachten meer ruimte te geven en andere (negatieve) gedachten rustig los te laten. Die negatieve gedachten laat je dan rustig passeren. Begin gewoon ergens en begin klein, bijvoorbeeld door positief tegen jezelf te praten in de douche of in de auto naar het werk.

Heb je een fixed mindset, dan doe je waarschijnlijk alleen dingen waar je goed in bent. Waar je kwaliteit voor bezit. Je doet juist geen of heel weinig dingen waar je niet goed in bent. Waarvoor je uit je comfortzone moet stappen. Dat komt vaak omdat je bang bent om fouten te maken en sneller geneigd bent om op te geven met tegenslagen.

Als je een groei mindset hebt, zie je fouten juist als waardevolle feedback om van te leren. Hoe meer fouten je maakt, hoe meer je leert en hoe sneller je groeit. Je bent een aanpakker en leert door te doen! Iemand met deze growth mindset durft vaak meer zichzelf te zijn en ziet kwetsbaarheid als een kracht.


Team Fitteronline
In onze blogs maak je kennis met de allernieuwste inzichten in gezondheidsland. Wij helpen je in de wirwar aan (online) informatie en mogelijkheden, zodat jij betere keuzes maakt. Of je nou wil werken aan een gezond gewicht, meer energie wil krijgen of gewoon lekkerder in je vel wil zitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *