Minimalistisch leven [2024] | Cursus Minimalisme Review

Deel artikel 👇


Het leven is behoorlijk druk. We rennen van hot naar her en willen het ene na het andere doen. En eigenlijk willen we het liefst nog alles tegelijk doen ook. Maar onze tijd is beperkt, want een dag heeft maar 24 uur. Dus, hoe pak je dat aan? Hoe zorg je ervoor dat je goed met die drukte kunt omgaan? Of nog beter: de drukte kunt verminderen. Ik heb het antwoord voor je: volg de cursus Minimalisme van Happy With Yoga. Daarin leer je namelijk precies hoe je de druk van de ketel haalt en het leven een stuk makkelijker maakt met een minimalistisch leven. Meer weten? Ik ga je er alles over vertellen.


Is jouw leven ook te druk?

Heb jij een druk leven waarbij je het gevoel hebt dat je altijd tijd tekort komt? Let dan even op, want het is mogelijk om dit te veranderen. Je kunt namelijk meer tijd, ruimte en vrijheid overhouden, als je dat wilt. Er zijn echt allerlei manieren om dat te realiseren, zoals het volgen van de cursus Minimalisme. Belangrijk is wel dat je hiervoor in actie komt. Je moet zelf de verantwoordelijkheid nemen om verandering teweeg te brengen, anders gebeurt er natuurlijk helemaal niets.

Wanneer je het roer helemaal wilt omgooien, dan vind je het onderwerp minimaliseren wellicht interessant. Een minimalistisch leven geeft namelijk veel meer rust, omdat je allerlei dingen, spullen en mensen uit je leven schrapt. Niet zomaar alles en iedereen, natuurlijk, maar alleen de dingen en mensen waar je geen energie meer van krijgt.

Wat is minimaliseren? 

Minimaliseren betekent verminderen. Het houdt in dat je met minder dingen, minder spullen en minder mensen leert leven. Het gevolg is dat je meer waardering hebt voor hetgeen je wél hebt. En dat je daardoor meer rust en een vrijer gevoel krijgt. Je bent immers niet meer zo gebonden aan alles en iedereen om je heen.

Je bent waarschijnlijk al van jongs af aan gewend om allerlei spullen te hebben en steeds meer te willen van alles. Meer snoepjes, meer speelgoed, meer kleding, enzovoort. Dat verandert meestal niet naarmate je ouder wordt. Onze maatschappij is nu eenmaal zo ingericht en ook vanuit ons ego willen we altijd meer, beter, mooier en vaker. In deze consumptiemaatschappij voelt het daarom vaak tegenstrijdig om te minimaliseren in plaats van te maximaliseren.

Maar het is wel slimmer om juist te minimaliseren, want je gaat jezelf er veel vrijer door voelen. En wie zich vrij voelt, zal zich ook gelukkiger voelen. Er ontstaat namelijk ruimte om te doen wat je graag wilt. Je creëert ruimte in jouw direct omgeving en daardoor ook in je hoofd.

Wat is minimaliseren niet?

Om de term minimaliseren beter te kunnen uitleggen, vertel ik ook graag wat minimaliseren juist NIET is. Het betekent namelijk niet dat je afstand moet doen van alle bezittingen. Dat je geen auto mag hebben of maar twee setjes kleding in je kast mogen hangen. Het betekent vooral dat je kiest voor kwaliteit boven kwantiteit. Dat je bewuste keuzes maakt over wat je consumeert. En dat je onnodige spullen uit je leven verwijdert en deze bijvoorbeeld verkoopt of schenkt aan een goed doel. Daardoor leer je doelbewust te leven en word je niet langer afgeleid van je levensgeluk.

Minimalistisch leven

Redenen om te minimaliseren 

Natuurlijk zijn er nog meer goede redenen om een minimalistisch leven te leiden. Welke voordelen heeft minimaliseren bijvoorbeeld nog meer?

✅ Je krijgt de controle over je leven terug;

✅ Je bespaart geld (wat je dan weer kunt besteden aan een mooie reis of andere droom);

✅ Je kunt weer focussen op wat echt belangrijk voor je is

✅ Je ervaart meer vrijheid in je hoofd;

✅ Je zit niet meer vast aan onnodige abonnementen of andere terugkerende maandelijkse kosten;

✅ Je gaat meer in het NU leven;

✅ Je voelt je veel minder snel ontevreden;

✅ Je leert kwaliteit verkiezen boven kwantiteit;

✅ Je kunt je meer op je gezondheid richten;

✅ Je wordt guller, omdat je meer wilt weggeven aan anderen;

✅ Je bent een leuker persoon voor de belangrijkste mensen in je leven;

✅ Je kunt jezelf beter ontwikkelen als individu;

✅ Je draagt je steentje bij aan de wereld (en laat minder voetsporen achter);

✅ Je vergelijkt jezelf minder met anderen.

Bovendien is er een reële kans dat je momenteel niet bezig bent met je levensdoel, omdat er zoveel afleiding om je heen is. Hoe meer jij teruggaat naar de essentie, naar de kern, hoe beter jij je kunt richten op wat er echt toe doet in het leven. Je ontdekt dan vanzelf wat jouw levensdoel is, wat jou echt gelukkig maakt. En dan kun je dat veel gemakkelijker nastreven.

Zo begin je met een minimalistisch leven

Er zijn verschillende manieren om een minimalistisch leven in te richten. Ik vind zelf dat de basis van minimaliseren zit in de volgende twee manieren: je kunt minimaliseren van binnen naar buiten én minimaliseren van buiten naar binnen. Dat werkt als volgt:

Van binnen naar buiten

Een minimalistisch leven gaat echt niet alleen over ontspullen. Dat is eigenlijk pas de tweede stap. De eerste stap draait om zelfonderzoek. Ga eens bij jezelf na hoe je je voelt, hoe je wilt dat mensen over je denken en of je momenteel trots bent op jezelf. Als het antwoord op deze vragen negatief is, wat kun je dan doen om dat te veranderen? Hoe kun je er een positieve draai aan geven?

Hiermee krijg je ook inzicht in welke eigenschappen je minder leuk vindt van jezelf. Of welk gedrag je gedag wilt zeggen. Minimaliseren in huis volgt pas nadat je voor jezelf op een rijtje hebt gezet wat je eigenlijk wilt bereiken. Wat is je doel? Hoe word jij echt gelukkig? Ga alles wat daar niet aan bijdraagt met minimalisme opruimen. Je zult merken dat je je na afloop veel lichter voelt.

Van buiten naar binnen

Daarna volgt uiteraard stap twee. De stap waar vrijwel alle minimalisme boeken over gaan: opruimen! Je hoeft hierbij niet in het wilde weg aan de slag te gaan. Begin bijvoorbeeld eerst met een bepaalde ruimte of categorie in je leven opruimen. Dan kun je stap voor stap orde scheppen. Het minimalisme boek van Marie Kondo legt dit heel goed uit.

Bij voorkeur begin je met een ruimte waar je vaak bent, zoals je woon- of slaapkamer. Welke spullen gebruik je nog en welke juist niet? Of wat vind je eigenlijk niet mooi of interessant meer? Doe dat in een tas of verhuisdoos en kijk naar wat er over blijft. Dat voelt waarschijnlijk al een heel stuk vrijer en lichter. Je kunt deze spullen bijvoorbeeld verkopen of weggeven. Lukt dat niet? Dan pas mag je het in de prullenbak gooien. Zodoende weet je zeker dat je je best hebt gedaan om iets een tweede leven of thuis te geven.

Begin je liever met een bepaalde categorie? Ga dan voor minimalisme in kleding. Vooral vrouwen hebben vaak erg veel kleding, waarvan ook nog eens het overgrote deel helemaal niet wordt gedragen. Hoewel het best even pijnlijk kan zijn om afstand te doen van al die jurkjes, rokken, broeken en shirts, merk je snel genoeg dat je de meeste items helemaal niet zal missen.

Volg de cursus Minimalisme

Wil je graag nog meer weten over een minimalistisch leven? Volg dan bijvoorbeeld een minimalisme blog en ga aan de slag met de vele tips. Er valt namelijk nog genoeg te leren. Maar wat eigenlijk nog veel effectiever en leuker is, is een cursus minimalisme volgen! Bijvoorbeeld de 7-weekse cursus van Happy With Yoga.

Wat is de Happy With Yoga Academy?

De Happy With Yoga Academy is opgericht door Rolf en Melanie van Baalen, twee gecertificeerde yogadocenten die veel bezig zijn met yoga en mindfulness en zelf ook een minimalistisch leven leiden. Zij vinden een bewust leven namelijk heel belangrijk. Het is hun missie van om anderen te laten zien dat beginnen met yoga, mindfulness en minimalistisch leven helemaal niet zweverig is. 

Rolf en Melanie vertalen die tijdloze traditie naar praktische tools en trainingen voor moderne mensen. De online cursus Minimalisme is hier een goed voorbeeld van. Meer spullen maken je volgens de wetenschap namelijk helemaal niet gelukkiger, zoals enorm veel mensen onterecht denken. Daarom vonden zij het tijd voor verandering!

Wil je meer weten over de Happy With Yoga Academy? Lees dan ook dit artikel.

Wat leer je in de cursus Minimalisme?

Vind jij een minimalistisch leven ook interessant klinken? Dan is deze cursus Minimalisme wellicht iets voor jou. Je leert namelijk allerlei interessante trucs om je leven simpeler – en dus fijner te maken. Je gaat onder andere aan de slag met:

✅ Beoordelen welke spullen jou gelukkig maken en welke niet (meer)

✅ Consuminderen: jij koopt alleen nog wat je echt belangrijk vindt of nodig hebt

✅ Versimpelen: zo haal je meer geluk uit de kleine dingen

✅ Opruimen: spullen verwijderen die niet langer nodig zijn en je ruimte ook op orde houden

✅ Leren hoe spullen je gedrag onbewust beïnvloeden en voor stress zorgen

✅ Ontdekken wat je tegen het voorgaande punt kunt doen

✅ Bewust omgaan met je tijd, aandacht, energie en geld

✅ Vrijheid scheppen: dan kun je je richten op dingen die echt belangrijk zijn voor zelfontplooiing

✅ Ontdekken welke manieren van zelfontwikkeling jou zullen helpen (denk aan yoga, meditatie, lezen, etc)

✅ Een minimalistisch leven dat toch een voldaan gevoel geeft (dus geen leeg en kil huis zonder spullen).

Je gaat aan de slag met consuminderen, versimpelen, bewuster en aandachtiger leven, stressreductie en tijdsmanagement. Daarmee ruim je dus niet alleen het materiële gedeelte van je leven op, maar pas je de minimalisme filosofie ook toe op andere vlakken.

Inhoud van de cursus

De cursus Minimalisme leert je echt alles wat je moet weten over een minimalistisch leven. Je krijgt een uitgebreide handleiding, 8 exclusieve trainingsvideo’s die je helpen om meer diepgang te vinden, audio oefeningen voor meer mentale helderheid én 4 werkboeken met praktische oefeningen die je door de modules heen helpen.

Verder krijg je toegang tot de Facebook community van Happy With Yoga, waar andere enthousiastelingen hun ervaringen en tips met je delen. Dus je staat er niet alleen voor. Bovendien word je begeleid door professionele docenten én krijg je een bonusmodule Minimaliseren met een gezin en kinderen toegestuurd.

Wanneer je niet direct tijd hebt om deze cursus Minimalisme te volgen, kun je toch al profiteren van de aanbieding die geldt. Je houdt namelijk onbeperkt toegang (inclusief eventuele toekomstige updates), zodat je altijd en overal minimalistisch leven kunt!

Voor wie is deze cursus geschikt?

Een cursus minimalistisch leven is eigenlijk geschikt voor iedereen. Alleen is niet iedereen er misschien aan toe. Sommige mensen zullen dat helaas nooit zijn. Voel jij dat het voor jou wel tijd is? Wil je verandering, meer ruimte, tijd, geluk en geld? Dan ben jij degene voor wie de cursus Minimalisme van Happy With Yoga ontwikkeld is.

Jij begrijpt namelijk dat meer spullen niet gelukkiger maken. Dat er een andere manier is om je leven te leiden. En je bent ervan overtuigd dat je veel me-time moet nemen om je goed te voelen. Daarom heb je ook meer tijd en vrijheid nodig. Oftewel: jij hebt een minimalistisch leven nodig! 

Online Cursus Minimalisme

Cursus minimalisme ervaringen

Iedereen kan Minimaliseren leren, dat zeggen Sven en Rolf van Happy With Yoga althans:

“Het doel van minimalisme is niet om zoveel mogelijk spullen weg te gooien, maar om de tijd, ruimte en vrijheid te vinden voor de dingen die je écht belangrijk vindt. Minimalisme is voor mij gelijk aan vrijheid. Ik deel mijn kennis en ervaringen in de cursus. Die hebben ervoor gezorgd dat ik mijn leven onder mijn eigen voorwaarden kan leven. Vrij van de druk van onnodige materiële bezittingen en verplichtingen.”

Sven Poldervaart

“Wanneer je alles wat overbodig is weghaalt uit je leven, ontstaat er meer ‘flow’. Ik beschouw mezelf niet als een echte minimalist. Maar de praktische inzichten en oefeningen uit deze cursus hielpen mij om mijn leven én Happy With Yoga op te bouwen tot wat het nu is. Vol met vrijheid, mooie mensen, verbinding, tijd en ruimte. Om mij te richten op mijn gezondheid en hogere doelen.”

Rolf van Baalen

Mijn ervaring met de cursus

Als iemand die altijd op zoek naar manieren om het leven te vereenvoudigen en meer balans te vinden, heb ik uiteraard ook zelf deze cursus Minimalisme gevolgd. En dat heeft mijn kijk op bezittingen, consumptie en levensstijl compleet veranderd. Daarom ben ik enthousiast om mijn eigen ervaringen met je te delen.

De cursus Minimalisme biedt je een brede verkenning van minimalisme en hoe je het kan toepassen in je dagelijkse leven. Het begint met het onderzoeken van de kernprincipes van minimalisme, waaronder het loslaten van overbodige spullen, het bewuster omgaan met eten en drinken en het vereenvoudigen van je leefomgeving.

Wat ik enorm waardeer aan deze cursus, is de holistische benadering van minimalisme. Het gaat niet alleen om het minimaliseren van materiële bezittingen, maar ook om het loslaten van mentale ballast en het creëren van meer innerlijke rust. De cursus bestaat uit praktische tips, oefeningen en reflecties om je te begeleiden bij het identificeren van wat echt belangrijk voor je is en hoe je ruimte kan maken voor groei en vervulling.

Het andere aspect waarop de cursus zich focust, is het bewust consumeren. Een minimalistisch leven gaat namelijk niet alleen over het verminderen van bezittingen, maar ook over het maken van weloverwogen keuzes bij het kopen en gebruiken van bepaalde producten. De cursus moedigt je aan om aandacht te besteden aan de impact van onze consumptie op het milieu en om te streven naar een meer verantwoorde en ethische levensstijl.

De structuur van de cursus is goed georganiseerd en daardoor zeer overzichtelijk. De videolessen zijn duidelijk en inspirerend en bevatten alle informatie die je nodig hebt. Daardoor wordt je om stap voor stap door het proces van minimalisme geleid, met veel ruimte voor persoonlijke interpretatie en aanpassingen naar eigen behoeften en levensstijl. En dat is erg prettig!

Sinds ik de cursus heb voltooid, voel ik me lichter, vrijer en meer ‘één’ met mijn omgeving. Ik weet nu wat het is om bewuster te consumeren, mijn leefruimte beter te organiseren en mijn focus te verleggen naar wat echt belangrijk voor me is. Minimalisme heeft me geholpen om los te laten wat niet langer dient en om meer ruimte te maken voor creativiteit en vreugde.

Dus, ben je benieuwd naar de kracht van minimalisme en een minimalistisch leven? Dan raad ik je van harte aan om de cursus Minimalisme van Happy with Yoga te volgen! Deze cursus biedt je een uitgebreide en diepgaande benadering van minimalisme, met praktische tools en inzichten om je te begeleiden op jouw reis naar een meer vervuld en gebalanceerd leven.

Minimalistisch leven? Ga de cursus bestellen!

Wil je leren minimaliseren? Je kunt er vandaag mee beginnen, want een minimalistisch leven is dichterbij dan je denkt. Door de cursus Minimalisme te bestellen, houd je meer tijd, ruimte en vrijheid over voor de dingen die je écht belangrijk vindt en ga je het leven veel meer waarderen. 

De cursus Minimalisme kost normaal gesproken €366, maar er is een tijdelijke Happy With Yoga aanbieding. Je betaalt nu namelijk slechts 87 euro voor de volledige cursus! Bovendien geldt er een 30 dagen niet goed = geld terug garantie. Wanneer de cursus je niet bevalt, dan krijg je van Happy With Yoga je investering gewoon weer terug. Toch ik weet haast zeker dat je dat niet zal doen, want deze cursus is ontzettend leerzaam. Maar als je de drempel nog iets te hoog vindt of niet zeker weet of een minimalistisch leven iets voor jou is, dan is deze garantie natuurlijk fijn om achter de hand te houden.

Ik wens je in elk geval heel veel succes en plezier met jouw nieuwe levensstijl!


Veelgestelde vragen

Leven met minder spullen is wat mij betreft één van de beste minimalistisch leven tips. Begin bijvoorbeeld in de keuken en haal alles uit je kastjes en lades. Doe producten weg die je dubbel hebt en maak de keuken schoon en overzichtelijk. Hoe overzichtelijker je keuken is, des te kleiner de kans dat je producten dubbel koopt.

Dat kun je ook doen met boeken en kleding. Leg eerst alles op één stapel, zodat je meteen ziet hoeveel spullen je daadwerkelijk hebt. Volgens opruimgoeroe Marie Kondo moet je elk boek en kledingstuk oppakken en daarbij afvragen of je er gelukkig van wordt. Wordt je dat niet? Geef het kledingstuk of boek dan aan iemand anders. Dan weet je ook nog eens zeker dat het product niet wordt verspilt.

Hoe minder je nodig hebt in jouw leven, hoe financieel aantrekkelijker dat is. Je hoeft namelijk veel minder geld uit te geven voor wat dagelijkse bevrediging. Door een minimalistisch leven heb je dus eigenlijk minder geld nodig om een leuk leven te leiden. En dat betekent dat je bijvoorbeeld minder hoeft te werken.

In Nederland leven we in een consumptiemaatschappij, dus je verwacht misschien dat een minimalistisch leven in Nederland niet mogelijk is. Het tegendeel is echter waar. Ook in Nederland kun je een minimalistisch leven leiden. Kijk eens kritisch naar jezelf, je uitgaven en naar je omgeving en volg een online cursus minimalisme om je te helpen met minimaliseren.

Mensen die een cursu minimalisme hebben gevolgd en inmiddels een minimalistische leven leiden, ervaren vaak een gevoel van ruimte in hun leven, meer vrijheid en minder stress. Alsof zij alle onnodige dingen in het leven hebben losgelaten, alsof de bezem erdoor is gegaan. Dat heeft een een gevoel van opluchting gebracht.

Er zijn geen extra dingen nodig die je aan moet schaffen. Je hebt bijvoorbeeld geen speciale minimalistisch leven kleding nodig of materiaal om deze cursus minimalisme te volgen. Waarschijnlijk heb je alles wat je nodig hebt al in huis. Het eigenlijk ook een beetje vreemd als je nieuwe dingen zou moeten kopen voor een cursus die draait om minimalisme.


Team Fitteronline
In onze blogs maak je kennis met de allernieuwste inzichten in gezondheidsland. Wij helpen je in de wirwar aan (online) informatie en mogelijkheden, zodat jij betere keuzes maakt. Of je nou wil werken aan een gezond gewicht, meer energie wil krijgen of gewoon lekkerder in je vel wil zitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *