Meer plantaardig eten: voordelen, valkuilen en misvattingen!


Steeds meer mensen kiezen voor plantaardig eten. Waar er vroeger nog een ‘geitenwollensokken’ sfeer hing om plantaardig eten, schieten de restaurant met plantaardige recepten nu als paddenstoelen uit de grond. En zelfs in de supermarkt is er een breed scale aan vleesvervangende producten verkrijgbaar. Ik volg de ontwikkelingen op de voet en probeer zelf ook regelmatig meer plantaardig te eten. Maar wat is plantaardig eten precies? En waarom zou je dat eigenlijk meer moeten doen? In dit artikel krijg je antwoord op deze vragen. Lees je mee?


Plantaardig eten: wat betekent dat precies?

Plantaardig eten, wat is dat nou eigenlijk? Het antwoord is vrij simpel: plantaardig eten is afkomstig van plantaardige producten, zoals granen, groente, fruit, peulvruchten, noten en zaden. Als je een plantaardig dieet volgt, dan wordt er vaak gedacht dat je veganist bent. En dat kan zeker zo zijn, maar dat hoeft helemaal niet. Plantaardig eten kan namelijk in verschillende gradaties. Aan de ene kant heb je mensen die helemaal geen dierlijke producten eten, dus veganist zijn, en aan de andere kant heb je mensen die gewoon minder vaak vlees en vis proberen te eten: de flexitariërs. En dan heb je ook nog de vegetariërs, die wel eieren en zuivel eten en drinken, maar weer geen vlees en vis.

Iedereen heeft zo zijn redenen om plantaardig te eten. Er bestaat niet één ‘beste’ reden; het is een persoonlijke keuze. Sommige mensen doen het omdat plantaardig eten gezond is, want door (wat) minder vlees te eten en meer volkoren graanproducten, groente, fruit, peulvruchten, noten en zaden heb je een lager risico op allerlei ziektes. Ook het verminderen van dierenleed en een duurzaam milieu worden vaak genoemd als belangrijke argumenten. Omdat voor de productie van plantaardig eten geen dieren nodig zijn en omdat voor de productie minder water en graan nodig is. Wat leidt weer tot minder CO2-uitstoot.

Nutrifoodz banner

Klik hier en lees onze review met ervaringen

Waarom is een plantaardig dieet gezond?

Vroeger was de kwaliteit van vlees en zuivel veel beter dan nu. De productie ervan was vooral lokaal en gebeurde op een traditionele manier, zonder het gebruik van pesticiden, antibiotica, hormonen, etc. En dat is tegenwoordig wel anders. Dus wil je dat jouw lichaam niet teveel van dit soort stoffen binnenkrijgt, dan zul je de inname van massa geproduceerde vlees- en zuivelproducten moeten verminderen of moeten vervangen voor meer plantaardig eten. Zo kun je voorkomen dat je daardoor in de toekomst gezondheidsklachten krijgt.

Door een plantaardig dieet krijg je juist veel gezonde voedingsstoffen binnen. Als je een bord vol kleuren eet, krijg je meestal minder verzadigde vetten binnen en veel meer vitamines en mineralen. Vandaar dat plantaardig eten bijdraagt aan een gezond gewicht, een gezond hart- en vaatstelsel, goed werkende spijsvertering en gezonde darmflora én een hoog energieniveau (1, 2, 3, 4). Dus door meer plantaardig voedsel aan je dieet toe te voegen, zet je een flinke stap in de richting van een optimale gezondheid.

Valkuilen van volledig plantaardig eten

Hoewel plantaardig eten veel voordelen heeft voor je gezondheid, zijn er ook een aantal valkuilen waar je rekening mee moet houden.

Zo kan het weglaten van dierlijke producten ervoor zorgen dat je een tekort aan bepaalde voedingsstoffen ontwikkelt, zoals eiwit, ijzer, calcium en vitamine B1, B2 en B12. Als je van plan bent om een plantaardig dieet te volgen, probeer dan de dierlijk producten te vervangen door gelijkwaardige plantaardige voedingsmiddelen. Kies bijvoorbeeld eens voor tofu in je paella in plaats van chorizo of vis.

Daarnaast kan een volledig plantaardig dieet voelen alsof je minder flexibel bent in je voedselkeuze. Je sluit namelijk veel producten uit. En dat kan ervoor zorgen dat je het gevoel hebt dat je aan het diëten bent. Daarom stoppen veel mensen er na een tijdje alweer mee. Het is overigens ook niet makkelijk om je eetgewoonten rigoureus te veranderen. Kleine aanpassingen in je dieet vergroten de kans op succes.

En verder is een plantaardig dieet ook niet per se heel goedkoop, want sommige vleesvervangers of vegan producten zijn behoorlijk prijzig. Toch hoeft een plantaardig voedingsmiddel helemaal niet duur te zijn, Er zijn namelijk steeds meer huismerk vleesvervangers die betaalbaarder zijn. Kies voor afwisseling, waarbij je de ene keer kiest voor de goedkope optie en de andere keer voor een duurdere vegan burger. Dan betaal niet steeds de hoofdprijs.

Bekende misvattingen over plantaardig eten

Het is erg jammer dat er zoveel misvattingen zijn over plantaardig eten. Het lijkt soms wel alsof er geen middenweg te vinden is, omdat er twee uiterste kampen tegenover elkaar staan: het kamp met de mensen die volledig plantaardig eten versus het kamp met de mensen die plantaardig eten onzin vinden. Tijd om de misvattingen in beide kampen voorgoed van tafel te vegen.

1. Plantaardig eten koken is moeilijk

Plantaardig eten is in het begin waarschijnlijk even omdenken, maar moeilijk is het absoluut niet! Plantaardige kookboeken zijn er inmiddels in overvloed, dus er is inspiratie genoeg om een lekkere plantaardige maaltijd op tafel te zetten. Begin eens met één recept, haal de ingrediënten in huis en maak er wat tijd voor vrij. Wanneer je eenmaal weet hoe je het gerecht moet maken, gaat het de volgende keer al sneller. Iets leren koken kost nou eenmaal tijd, ook wanneer je een gerecht maakt met dierlijke producten erin verwerkt.

2. Plantaardig eten is eentonig

Niet getreurd, plantaardig eten is verre van eentonig. Sterker nog: iemand die plantaardig eet, eet vaak veel gevarieerder dan de gemiddelde ‘alleseter’ die uit gemak vaak blijft hangen in dezelfde eetgewoontes. Het weglaten van dierlijke producten dwingt je om creatief te zijn met plantaardige ingrediënten en te experimenteren met de bereidingswijze. Maak het vooral niet te moeilijk en verwerk plantaardige ingrediënten die je eerder hebt gegeten en lekker vindt. Dan eet je waarschijnlijk al heel gevarieerd.

3. Door plantaardig eten leef je langer

Door een plantaardig dieet te volgen leef je volgens sommigen langer dan door een ‘normaal’ gezond voedingspatroon met dierlijke producten. Dat klopt niet, want daar is geen enkel bewijs voor. Er zijn wel studies die dat suggereren, maar het is lastig om de invloed van andere leefstijlfactoren uit te sluiten. Een veganist is vaak meer gezondheidsbewust, terwijl de extreme vleeseter meestal een ongezonde leefstijl heeft. Daarom is het moeilijk om aan te tonen of de verschillen werkelijk alleen aan het eten te wijten zijn [5].

4. Plantaardig eten zorgt voor minder ontstekingen

Dierlijke voedingsmiddelen worden vaak aangemerkt als dé oorzaak van ontstekingen. Maar dat is onterecht. Want als je verder een gezonde leefstijl hebt, dan heeft een dierlijke product geen negatieve invloed op je bloed- en ontstekingswaarden [6]. Bij alle voedingsmiddelen moet je immuunsysteem nagaan of er geen vreemde stoffen tussen zitten. Eet je iets nieuws, dan ontstaan er ontstekingen. Dat is heel normaal en een goed afweersysteem van je lichaam. Ook door plantaardige voeding kan er dus een ontsteking ontstaan.

5. Plantaardig eiwit is beter dan dierlijk eiwit

Het klopt dat plantaardige eiwitten gezonder zijn voor je hart en bloedvaten dan dierlijke eiwitten. Maar je eiwitten alleen uit plantaardig eten halen heeft ook nadelen. Plantaardige eiwitten bevatten namelijk niet alle essentiële aminozuren: bouwstenen die je lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Die aminozuren zijn wel aanwezig in dierlijke eiwitten. Wil je dierlijke eiwitten helemaal vervangen door de eiwitten in plantaardig eten, dan is het belangrijk dat je verschillende eiwitbronnen goed combineert. Anders mist je lichaam essentiële aminozuren [7].

Plantaardige eiwitbronnen

Hoe kun je beginnen met plantaardig eten?

Nu je weet wat plantaardig eten betekent, met welke valkuilen je rekening moet houden én wat de misvattingen zijn, kunnen we kijken naar de indeling van een plantaardig dieet. Wil je beginnen met plantaardig eten? Leg de lat vooral niet te hoog! Je bewust zijn is al een mooie eerste stap. Dit is een veelgebruikte template voor beginners:

✅ 50% van je dagelijkse calorieën haal je uit groenten en fruit;

✅ 25% van je dagelijkse calorieën haal je uit volkoren granen en aardappelen;

✅ 25% van je dagelijkse calorieën haal je uit dierlijke producten;

Wees vooral niet te streng voor jezelf en kijk wat haalbaar is voor jou. Als je nu drie keer per dag vlees eet, is volledig overstappen op plantaardige voeding waarschijnlijk te hoog gegrepen. Het ontbijt is een gemakkelijk moment om te beginnen met plantaardig eten. Ontbijt je altijd met yoghurt en muesli? Vervang de yoghurt van de koe dan eens door een plantaardige variant. En kijk eens hoe dat bevalt.

Zo kun je wat vaker plantaardig eten (tips)!

Wat vaker plantaardig eten is helemaal niet zo moeilijk. En zolang je een gevarieerd voedingspatroon hebt, hoef je jezelf ook geen zorgen te maken dat je tekorten oploopt. Wil jij ook wat vaker kiezen voor plantaardig eten? Dan kunnen deze tips je op weg helpen!

Tip 1: Vervang vaker vlees of vis

Als het goed is dan ligt je bord tijdens de warme maaltijd al vol met plantaardige voeding, zoals met groente, quinoa, rijst couscous of aardappelen. Vergroot die porties en kies vaker voor vleesvervangers in plaats van vlees en vis. Maar let op, want niet alle vleesvervangers zijn volledig gemaakt van plantaardige voeding. Sommigen bevatten namelijk ei of kaas. Lees daarom altijd het etiket van het product. Heb je geen inspiratie? Ga dan op zoek naar lekkere recepten op het internet of koop een vegan kookboek. Dan gaat er een hele nieuwe wereld voor je open!

Tip 2: Gebruik meer plantaardig vet

Je kunt olie gebruiken om te bakken, of boter. Olie is meestal plantaardig, denk maar aan olijfolie, zonnebloemolie en walnootolie. Bakboter is vaak gemaakt van dierlijke vetten. Roomboter is namelijk gemaakt van het vet van de melk. Margarines worden gemaakt van zowel vetten als van plantaardige olie. Kijk op de verpakking als je zeker wil weten of alle ingrediënten plantaardig zijn.

Tip 3: Vervang dierlijke kaas

Bijna alle soorten kaas wordt gemaakt van melk en zijn dus een dierlijk product. Maar gelukkig zijn er tegenwoordig ook een aantal plantaardige kazen op de markt. Deze zijn gemaakt van plantaardige melk, zoals soja, kokosolie of cashewnoten. Super handig als je toch iets kaasachtigs op je pizza wil, of een ovenschotel wil gratineren. Als broodbeleg kun je uiteraard van alles kiezen in plaats van kaas, zoals notenpasta, hummus, pindakaas, fruit of groentesmeersels.

Tip 4: Eet meer plantaardig eiwit

Als je erop let, dan valt het op dat je enorm veel eieren eet. Eieren zitten namelijk in veel producten verwerkt. Denk aan mayonaise, sommige broden, gebak en koekjes. Er bestaat niet één plantaardig ingrediënt dat de gehele werking van een ei kan vervangen. Dus bekijk per recept welke functie ei heeft en welke vervanger je daarvoor het beste kan inzetten. In recepten voor taarten en cake kun je ei bijvoorbeeld vervangen voor banaan. Dat zal natuurlijk wel iets doen met de calorische waarde en de smaak.

Tip 5: Kies voor zuivelvervangers

Tegenwoordig heb je veel zuivelvervangers, als je geen gewone melk of yoghurt meer wilt drinken/eten. Van plantaardige yoghurt van soja tot haverdrink en van rijstdrink tot plantaardige kwark van kokos. Kies bij voorkeur een vervanger zonder toegevoegde suiker en die is verrijkt met vitamine B12, B2 en calcium. Want dat zijn de voedingsstoffen waar je te weinig van binnenkrijgt als je helemaal geen gewone zuivel meer gebruikt.

Tip 6: Lees de verpakking

Soms lijkt het alsof je een plantaardig product in je handen hebt, maar bevat het in werkelijkheid dierlijke ingrediënten. Producten met gelatine bijvoorbeeld. Gelatine wordt namelijk gemaakt van de beenderen van rund. Daarom zijn veel soorten winegums niet plantaardig. Je ziet gelukkig steeds meer gelatinevrije alternatieven. Lees de verpakking om zeker te zijn dat het product vrij is van dierlijke ingrediënten.

Verrassende plantaardige recepten met jackfruit!

Ken je de jackfruit? Het is dé plantaardige vleesvervanger op het menu van een veganist, vegetarier en flexitariër, maar ook voor de vleesliefhebber die eens een keer wat anders wil proberen. Kortom: voor iedereen die van lekkere plantaardig eten recepten houdt! Laat je gewoon eens verrassen door een broodje pulled jackfruit met BBQ saus of een vegan hachee van jackfruit (fantastisch met verse friet en een klodder veganaise). Of maak een overheerlijke Indonesische jackfruit Rendang. De mogelijkheden met jackfruit zijn echt eindeloos!

Sapje banner

Klik hier en lees onze review met ervaringen

Vul je plantaardige dieet aan met supplementen

In principe kun je met een uitgebalanceerd plantaardig dieet heel gezond leven. Maar dat is ook afhankelijk van hoe je maaltijden zijn samengesteld. Je moet namelijk bewuste keuzes maken om ervoor te zorgen dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Dat geldt natuurlijk voor iedereen, maar zeker wanneer je besluit om dierlijke producten (voor een deel) te schrappen. Dan is het extra belangrijk om de basis op orde te hebben, zoals voldoende groente, fruit, volkoren producten, noten, zaden en peulvruchten. Zonder deze basis kun je namelijk een tekort aan vitamines en mineralen oplopen.

Goede plantaardige supplementen kunnen ervoor zorgen dat je geen chronische tekorten aan vitamines en mineralen oploopt. Of laat regelmatig je bloed testen, zodat je eventuele symptomen kunt plaatsen of juist in een vroeg stadium een tekort kunt identificeren. Als je twijfelt of denkt dat je een tekort hebt, raadpleeg dan meteen een arts of voedingsdeskundige voor meer informatie of een een persoonlijk advies. Zo ben je er zeker van dat je gezondheid de beste ondersteuning krijgt met de juiste plantaardige supplementen.

Wat zijn de beste plantaardige supplementen?

Nu je weet dat plantaardige supplementen een waardevolle aanvulling kunnen zijn op plantaardig eten, is het vooral een kwestie van de juiste supplementen vinden. Plantaardige supplementen zijn er namelijk meer dan genoeg, omdat steeds meer mensen de voordelen van een plantaardig voedingspatroon inzien. Maar door dat enorme aanbod is het wel lastig om een goede keuze te maken.

Als er één aanbieder van plantaardige supplementen is die het overwegen waard is, dan is het Vitaily. Dit vitaminemerk biedt namelijk uitstekende kwaliteit en service. Zo krijg je ook persoonlijke begeleiding bij het kiezen van de juiste supplementen voor jouw wensen, beschikbare budget en voorkeur. En je hoeft er niet voor naar de winkel, want je kunt gemakkelijk en snel online bestellen en betalen. Kortom, Vitaily is een aanrader voor iedereen die op zoek is naar plantaardige supplementen.

Wil je graag nog wat meer te weten komen over het vitaminemerk Vitaily? Lees dan alle informatie en de ervaringen van andere mensen op de website, zodat je een goed beeld krijgt van wat Vitaily je te bieden heeft. Op die manier kun je de juiste beslissing nemen, wat natuurlijk weer je gezondheid positief zal beïnvloeden.

Ook interessant om te lezen:

Vitaily supplementen Review & Ervaringen

Viteezy supplementen Review & Ervaringen

Nutribites Green Juice Review & Ervaringen

Orangefit Protein Review & Ervaringen

Plantaardig eten in het kort samengevat

Je kan in verschillende gradaties plantaardig eten. Wanneer je helemaal geen dierlijke producten eet, wordt je een veganist genoemd. Eet je wel eieren en zuivel, maar geen vlees en vis, dan ben je een vegetariër. En je bent een flexitariër als je gewoon wat minder vaak vlees- en visproducten probeert te eten.

Meer plantaardig eten is niet alleen goed voor je algehele gezondheid, maar ook veel beter voor het milieu en het dierenwelzijn. Je levert al een persoonlijke bijdrage door slechts één keer per week geen dierlijke producten te eten. Dus wil je graag impact maken met plantaardig eten? Dan hoeft het roer echt niet ineens helemaal om.

Het is daarom voor iedereen interessant om minder dierlijke dierlijke producten te eten. En te bekijken hoe dat bevalt. Zo kom je erachter dat je ook heerlijk kan eten zonder vlees en vis. Vind je het écht helemaal niets? Of merk je geen enkele verbetering aan je energieniveau? Dan kun je altijd weer terug naar je oude eetgewoontes. Aarzel dus zeker niet!


Veelgestelde vragen over plantaardig eten

Een verschuiving in de richting van meer plantaardige voedingsmiddelen en minder dierlijke voedingsmiddelen is bevorderlijk voor je gezondheid en duurzamer. Dat geldt ook voor een verschuiving naar meer plantaardig eiwit eten en minder dierlijk eiwit. Dus kies bijvoorbeeld eens wat vaker voor een plantaardig eiwitrijk ontbijt.

Er zijn veel verschillende merken en varianten van plantaardige melk verkrijgbaar, met allemaal andere eigenschappen. Het is daarom belangrijk om de etiketten goed met elkaar te vergelijken en te kijken welke plantaardige melk aansluit bij jouw wensen en plantaardige dieet. En varieer ook tussen de verschillende soorten, zoals sojamelk, amandelmelk, rijstmelk, havermelk en kokosmelk.

Koolhydraten vind je in veel verschillende voedingsmiddelen. Vooral plantaardige voedingsmiddelen bevatten veel koolhydraten. Denk maar fruit, graanproducten, groenten en peulvruchten. Dierlijke producten zoals vlees en vis bevatten geen koolhydraten, maar zuivel wel. Mensen die volledig plantaardig eten, eten meestal ook meer plantaardige koolhydraten.

Een plantaardig dieet weekmenu of plantaardig dieet schema is een uitgeschreven plantaardig dieet met 100% plantaardig eten recepten. Zo weet je zeker dat je voldoende plantaardig eiwit, plantaardig vet en plantaardige koolhydraten binnenkrijgt. En meestal zit er ook een uitgeschreven boodschappenlijst bij, zodat je precies weet welke ingrediënten je in huis moet halen.

Plantaardig ontbijten geeft je veel energie voor de rest van de dag. Pannenkoeken met stukjes banaan is één van mijn favoriete plantaardige ontbijtjes. Juist omdat het vult en je er veel energie van krijgt. Volg je liever een plantaardig dieet? Ontbijt dan wat luchtiger, met bijvoorbeeld fruit met plantaardige yoghurt. En kies vooral iets wat je lekker vindt!

 

 


Team Fitteronline
In onze blogs maak je kennis met de allernieuwste inzichten in gezondheidsland. Wij helpen je in de wirwar aan (online) informatie en mogelijkheden, zodat jij betere keuzes maakt. Of je nou wil werken aan een gezond gewicht, meer energie wil krijgen of gewoon lekkerder in je vel wil zitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *