Sinaasappelsap: gezond of suikerbom?


Is sinaasappelsap gezond? In dit artikel krijg je antwoord op deze vraag. Dat fruit eten gezond is, dat weten we allemaal. Het Voedingscentrum adviseert ons om dagelijks 200 gram fruit te eten. Toch is deze norm te hoog gegrepen voor veel mensen. Nederlandse vrouwen eten gemiddeld ongeveer 120 gram fruit per dag, mannen zelfs maar 90 gram [1].

Daarom ligt het misschien voor de hand om maar vruchtensap te drinken. Dan krijg je ook alle vitamines en mineralen binnen. Op zondagochtend; een croissantje met kaas en een lekker glaasje vers geperste jus d’orange. Daar is niets mis mee, toch? Lees hieronder de waarheid over sinaasappelsap. .


Sinaasappelsap is minder gezond

Sinaasappelsap is niet zo gezond als een losse sinaasappel. Door de bereiding van sap gaan redelijk wat voedingsstoffen verloren [2]. Ook wanneer je sinaasappelsap zelf perst. Het vitamine C gehalte wordt lager en er blijven minder voedingsvezels over. In 250 ml sinaasappelsap zitten ongeveer 0,8 gram aan voedingsvezels, terwijl in een middelgrote sinaasappel 3 tot 4 gram zit. Op basis daarvan kun je beter een losse sinaasappel eten, dan alleen de sap ervan drinken.

Een sinaasappel is super gezond!

Een sinaasappel bestaat voor het grootste gedeelte uit water. De exacte voedingswaarde hangt af van de grootte en ook voor een gedeelte van de rijpheid. De voedingswaarde van een sinaasappel per 100 gram is [3]:

MacronutrientHoeveelheidMicronutrientHoeveelheid
Koolhydraten7,9 gVitamine C51 mg
Eiwitten1 gKalium177 mg
Vet totaal1 gFosfor24 mg
Vezels totaal2 gCalcium23 mg
Water88 gMagnesium10 mg
100 gram sinaasappel

Macronutriënten zijn voedingsstoffen die dienen als brandstof en alle energie aan je lichaam leveren. Ze zijn onmisbaar om te kunnen bewegen en belangrijk voor allerlei processen in je lichaam. Vitamines en mineralen leveren geen energie, maar hebben wel een super belangrijke bijdrage aan je gezondheid.

Vitamine C is goed voor je weerstand en ondersteunt je huid, bloedvaten en sterke tanden

Kalium is goed gunstig voor je bloeddruk en heeft een positieve invloed op het overbrengen van zenuwprikkels

Fosfor geeft stevigheid aan je tanden en speelt een rol bij de energiestofwisseling van je lichaam

Calcium is goed voor sterke botten en is nodig voor transport van andere mineralen in je lichaam

Magnesium is nodig voor de vorming van je botten en spieren en speelt een rol bij de overdracht van zenuwprikkels

De voedingsstoffen in een sinaasappel zijn gezond en goed voor de ontwikkeling van je lichaam. Sommige onderzoeken beweren zelfs dat sinaasappels bij ziekte je ontstekingswaarden verminderen en ook nierstenen kunnen voorkomen [4,5,6]. Kortom: genoeg redenen om een sinaasappeltje te eten.

Vitaily review supplementen artikel sinaasappelsap gezond

Klik hier voor de uitgebreide Vitaily review

Hoeveel suiker zit er in sinaasappelsap?

Omdat je voor één glas sinaasappelsap meerdere sinaasappels moet persen, zit er vanzelfsprekend ook meer fruitsuiker in. De hoeveelheid suiker in een longdrinkglas (250 ml), staat gelijk aan ongeveer 7 suikerklontjes [7]. Laat dat even bezinken. Eet jij weleens 7 suikerklontjes achter elkaar op? In onderstaande tabel zie je het verschil in voedingswaarde tussen een (middelgrote) sinaasappel en een longdrinkglas verse sinaasappelsap [8]. Zoals je kunt zien bevat een glas sinaasappelsap een keer zoveel suiker en calorieën.

VoedingswaardeSinaasappel (125 gr)Verse s.sap (250 gr)
Energie60 kcal110 kcal
Suikers9,6 g22,25 gram
Eiwit1 g1,5 g
Vetten1,25 gram0,25 gram
Vezels3 gram0,75 gram

Voor je lichaam maakt het geen verschil waar die suiker vandaan komt. Het wordt op dezelfde manier verwerkt. De ene suiker is niet beter of slechter dan de andere. Voor je lichaam is er geen verschil en is suiker, suiker. Ook zit je van sinaasappelsap minder snel vol, waardoor je ongemerkt meer drinkt en redelijk wat suiker binnenkrijgt. Hierdoor krijg je automatisch ook meer calorieën binnen.

Deze hoeveelheid suiker in sinaasappelsap is niet gezond en vergroot de kans op gewichtstoename en diabetes type 2. Ook vermoeden wetenschappers een relatie tussen het veelvuldig drinken en kanker [9,10,11]. Daarom kun je beter zo min mogelijk sinaasappelsap drinken en gewoon een losse sinaasappel eten.

Sinaasappelsap is niet gezond voor je tanden

We weten allemaal dat suiker niet gezond is voor je gebit, maar ook de zuren in sinaasappelsap zijn schadelijk voor je tanden. Het vergroot de kans op aantasting van de glazuurlaag. Sinaasappelsap heeft een pH waarde die lager is dan 7, wat betekent dat het erg zuur is en veel effect heeft op je tandglazuur. Wanneer je toch sinaasappelsap drinkt, hanteer dan de onderstaande tips om je tanden gezond te houden.

Drink je glas direct leeg en spoel niet na met water

Drink je glas leeg met een rietje

Poets niet direct je tanden nadat je je glas leeg hebt

Poets je tanden twee keer per dag met fluoriserende tandpasta

Conclusie: is sinaasappelsap gezond?

Sinaasappelsap is niet per definitie gezond of ongezond te noemen. Je totale voedingspatroon is leidend. Wanneer dat gezond is, dan kun je af en toe best een glas drinken. Door het eten van een losse sinaasappel krijg je wel meer vitamines, mineralen en voedingsvezels binnen en veel minder fruitsuiker.

Natuurlijk wordt je van één of twee glazen sinaasappelsap niet dik, maar van grote hoeveelheden vergroot je wel de kans op gewichtstoename, bepaalde ziektes en aantasting van je tandglazuur. Geniet van een glaasje sinaasappelsap, maar drink het met mate.


Veelgestelde vragen

Ja, dat kan zeker! In sinaasappelsap zit veel fruitsuiker en is daarom heel calorierijk. Hoe meer sinaasappelsap je drinkt, des te meer calorieën je binnenkrijgt. Dik worden is natuurlijk ook afhankelijk van je calorie-uitgave.

Een glas sinaasappelsap is niet erg. Maar een heel pak sinaasappelsap drinken is niet gezond. Je krijgt dan veel fruitsuiker binnen. Je lichaam kan geen onderscheid maken tussen verschillende soorten suiker. Voor je lichaam is suiker, suiker.

In sinaasappelsap zitten minder vitamines, mineralen en voedingsvezels dan in een losse sinaasappel. Door de bereiding van sinaasappelsap gaan deze verloren. Daarom kun je beter een losse sinaasappel eten.


Team Fitteronline
In onze blogs maak je kennis met de allernieuwste inzichten in gezondheidsland. Wij helpen je in de wirwar aan (online) informatie en mogelijkheden, zodat jij betere keuzes maakt. Of je nou wil werken aan een gezond gewicht, meer energie wil krijgen of gewoon lekkerder in je vel wil zitten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *