Is een spijkermat onzin? | Lees hier de spijkermat ervaringen!


Het is nog niet onomstotelijk bewezen dat spijkermat gebruik voordelig is voor je gezondheid. Ondanks dat er de afgelopen 30 jaar redelijk wat onderzoek naar is gedaan. Daarom zeggen sommigen mensen dat een spijkermat onzin is. Maar klopt dat wel? Want de hardcore gebruikers zeggen juist dat zij er allerlei gezondheidsvoordelen door ervaren. Sommigen vergelijken spijkermat gebruik zelfs met de effecten van een massageapparaat. Hoogste tijd om op onderzoek uit te gaan naar de spijkermat ervaringen. Ben je nieuwsgierig geworden? Lees dan met me mee.


Wat is een spijkermat precies?

Een spijkermat is een dun matje met daarop duizenden drukpunten (kleine plastic spijkertjes). Het is de bedoeling dat deze drukpunten druk uitoefenen op je lichaam en zo je centrale zenuwstelsel en bloedcirculatie stimuleren. Als je voor de eerste keer een spijkermat ziet, dan denk jij waarschijnlijk: “auw, dit gaat pijn doen!” Maar dat valt echt reuze mee!

Spijkermat gebruik is de laatste jaren enorm in populariteit gestegen. Ook in Nederland en onze buurlanden. Dat komt omdat steeds meer mensen de overtuiging hebben dat een spijkermat een genezende werking heeft. Veel gebruikers ervaren naar eigen zeggen allerlei positieve effecten tijdens of na het gebruik, zoals minder stress, meer energie en een betere slaapkwaliteit.

In India is men al duizenden jaren overtuigd van de gezonde voordelen van spijkermat gebruik. Daar gebruiken fakirs en yogi’s het bijvoorbeeld tijdens meditatie en yoga. Volgens de Indiase filosofie zorgen de drukpunten ervoor dat de energiebanen in je lichaam weer gaan stromen en uiteindelijk voor een betere algehele gezondheid.

Vindt de wetenschap een spijkermat onzin?

Maar omdat gebruikers zeggen dat ze positieve effecten ervaren, wil dat nog niet zeggen dat spijkermat gebruik ook écht een positief effect heeft. Als we kijken naar het onderzoek dat is gedaan, dan zijn er weldegelijk effecten gevonden. Uit verschillende onderzoeken blijkt namelijk dat spijkermat gebruik bijdraagt aan het verminderen van pijn en stress en het verbeteren van slaap. In de tabel staan een aantal van deze onderzoeken.

JaarOnderzoek
2011In Zweden deden onderzoekers in 2011 onderzoek naar het effect van spijkermat gebruik op pijnverlichting, het verminderen van spanning en stress én het verbeteren van de slaap kwaliteit. De onderzoekspopulatie bestond uit 36 proefpersonen met nek- en rugklachten [1]. Dit onderzoek concludeert dat het gebruik van een spijkermat helpt bij het verlichten van hevige pijn, maar dat het gebruik weinig tot geen effect heeft op lichte pijn, spanning, stress en slaap.
2016In Duitsland deed men in 2016 onderzoek naar het effect van spijkermat gebruik op het verlichten van chronische lage rugpijn. De onderzoekspopulatie bestond uit 91 proefpersonen met chronische lage rugklachten [2]. Volgens dit onderzoek ervaarde het grootste van de proefpersonen direct verlichting van de pijn. Daarentegen ervaarde 10% van de proefpersonen het gebruik van de spijkermat als erg pijnlijk.
2018In Taiwan hebben onderzoekers een meta-analyse uitgevoerd om te achterhalen of het gebruik van een spijkermat een positief effect heeft op slaap. Daarvoor hebben ze de resultaten van 13 bestaande studies met elkaar vergeleken [3]. Uit het onderzoek kwam naar voren dat het gebruik van een spijkermat voor het slapengaan kan helpen om sneller in slaap te vallen én zelfs de duur van de slaap kan verlengen. Het onderzoek zegt niets over de kwaliteit van de slaap (hoe diep je slaapt).
Onderzoek spijkermat onzin

Hoewel deze onderzoeken positieve effecten laten zien, zijn er ook een aantal kanttekeningen bij te plaatsen. Bijvoorbeeld bij de grootte van de onderzoekspopulatie en de wijze van onderzoek. Zo is de grootte van het aantal proefpersonen erg klein, waardoor de conclusies niet kunnen worden vertaald naar een grotere populatie. En de gevonden effect zijn alleen gebaseerd op mening van de proefpersonen, dus het kan hier net zo goed gaan om een placebo effect. Dat wil overigens niet zeggen dat er geen effect is, maar vooral dat er meer onderzoek nodig is om om te bepalen of dat het gebruik van een spijkermat werkelijk bijdraagt aan het verbeteren van je gezondheid, of dat een spijkermat onzin is.

Vinden gebruikers een spijkermat onzin?

De ervaringen die gebruikers delen op internet doen je geloven dat een spijkermat absoluut voordelen heeft voor je gezondheid. En weinig nadelen. Hoewel de effecten van het gebruik van een spijkermat per persoon kunnen variëren, beschrijven de meeste gebruikers veelal dezelfde voordelen en nadelen. Je leest ze hieronder.

Voordelen spijkermat

✅ Helpt bij het herstel van vastzittende spieren en (sport)blessures;

✅ Draagt bij aan de vermindering van pijn aan nek, schouders en onderrug;

✅ Geeft een warm en ontspannen gevoel voor het slapengaan;

✅ Biedt verlichting bij hoofdpijn en aanverwante problemen (migraine);

✅ Verlaagt lichamelijk en lichamelijke (spier)spanningen.

Nadelen spijkermat

❌ In het begin kan een spijkermat pijnlijk en oncomfortabel aanvoelen;

❌ Het kan in sommige gevallen een rode en geïrriteerde huid veroorzaken.

Spijkermat ervaring: dit zeggen gebruikers!

Nu je weet wat de meest voorkomende voordelen en nadelen zijn, vind je het waarschijnlijk ook interessant om te lezen wat gebruikers dan precies schrijven. Ik heb daarom op Bol.com een aantal reviews over verschillende spijkermatten voor je verzameld:

“Sinds de aanschaf van onze spijkermat merken we een positief effect op ons stressniveau. We gebruiken de spijkermat voor het slapengaan en beginnen zo op een ontspannen manier aan onze nachtrust. Wat een betere slaapkwaliteit tot gevolg heeft. We zijn erg tevreden over onze spijkermat. Het doet wat het beloofd.”

Bas en Jenneke

“Ik gebruik sinds kort een spijkermat en ben erg onder de indruk van de werking! Ik had nooit gedacht dat het zo ontspannend zou werken. Na een lange stressvolle dag heerlijk tot rust komen, dat was mijn doel! Hier voldoet de spijkermat uitstekend in. Echt een aanrader!”

Tim

Vanwege aanhoudende klachten had ik veel last van spanning in mijn hele lichaam. Ik heb veel geprobeerd, maar dit werkt voor mij echt. De spijkermat in combinatie met het kussen is ideaal om je lichaam (en geest) te laten ontspannen voordat je gaat slapen. Sinds ik de mat gebruik, slaap ik veel beter.

Lieke

“Op advies van de fysio kocht ik een spijkermat voor mijn rug- en nekklachten. Toen ik er voor het eerst op ging liggen, ervaarde ik een ongemakkelijk en licht pijnlijk gevoel. Echter, na een paar minuten verdween het ongemak en de pijn en kwam daar een tintelend en warm gevoel voor terug. De pijn lijkt helemaal verdwenen.”

Brenda

Zijn er dan helemaal geen negatieve reviews? Slechts enkele! Maar die gaan eigenlijk alleen over levering en service van bepaalde merken en niet over de effecten. Natuurlijk zijn er ook gebruikers die weinig tot geen effect ervaren, maar zelfs zij staan niet negatief tegenover spijkermat gebruik op zichzelf.

Is een spijkermat onzin, of niet?

Dus, is een spijkermat onzin of niet?

Er zijn onderzoeken waarin positieve effecten zijn gevonden van het gebruik van een spijkermat (er zijn mensen die er minder pijn door ervaren of er beter door slapen). Omdat deze onderzoeken niet representatief zijn voor een grote populatie of omdat de onderzoeksopzet niet betrouwbaar genoeg is, kunnen we nog niet met zekerheid zeggen dat een spijkermat écht werkt. Meer onderzoek is nodig.

Op internet lees je in reviews vaak dat mensen door het gebruik van een spijkermat beter slapen, beter kunnen ontspannen en minder stress ervaren of dat hun rugpijn, nekpijn en hoofdpijn is vermindert of zelfs helemaal is verdwenen! Dat is natuurlijk fantastisch, maar een ervaring is geen onomstotelijk bewijs.

Of jij een spijkermat onzin vindt, zal dus vooral afhangen van je eigen ervaring. Zolang jij kracht en positiviteit haalt uit het gebruik van een spijkermat, kan het zeker geen kwaad. Er zijn namelijk ook geen onderzoeken die bewijzen dat het gebruik van een spijkermat nadelige gevolgen heeft.

Vind ik een spijkermat onzin? Zeker niet! Vertrouw gewoon op je eigen onderzoek voordat je conclusies trekt!

Spijkermat gebruik: eindeloos veel mogelijkheden!

Heb je helemaal geen spijkermat ervaring? Dan is het aan te raden om de eerste sessies een t-shirt te dragen of een handdoek of laken op de spijkermat te leggen. Zo verminder je de druk op je lichaam. Wil je juist meer druk uitoefenen? Ga er dan gewoon met je blote huid op. Dat wordt door veel merken ook aangeraden als je wat meer ervaring hebt.

Ga op de spijkermat liggen, zitten of staan en ervaar wat er met je lichaam gebeurt. De eerste minuten voelt de spijkermat waarschijnlijk nog onwennig aan, maar na een aantal minuten wordt je lichaam warm en ontspannen je spieren. Begin met 10-20 minuten en bouw dat naar verloop van tijd uit naar 20-40 minuten. Het helpt om een ​​timer in te stellen of naar rustige muziek te luisteren om de tijd bij te houden.

Ook de ondergrond bepaalt de intensiteit die je ervaart. Hoe harder de ondergrond, hoe hoger de intensiteit van de spijkermat. Kortom: hoe meer je de drukpunten voelt. Je kunt de spijkermat gewoon op de grond leggen, op je bed, op de bank of in een stoel. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Welke spijkermat past bij jou?

Ben je nieuwsgierig geworden naar de werking van een spijkermat? En wil je graag een spijkermat kopen, maar weet je niet welke spijkermat bij jouw lichaam past? Dat kan ik me goed voorstellen, want je hebt enorm veel keuze. Om je hierbij te helpen, heb ik verschillende merken spijkermatten op een rijtje gezet. Houd in ieder geval rekening met het aantal drukpunten op de spijkermat. Hoe meer drukpunten, hoe intensiever je lichaam wordt aangepakt.

BrellaVio spijkermat

De BrellaVio spijkermat set bestaat uit een spijkermat, spijkerkussen en een (gratis) topper. Deze spijkermat set bevat ruim 8500 drukpunten. De topper kun je gebruiken om de druk van de drukpunten te verminderen. Daarom is deze spijkermat ideaal voor beginners. En omdat BrellaVio gelooft in de werking en kwaliteit van de spijkermat, mag je deze 30 dagen proberen en kosteloos retourneren als je niet tevreden bent.

Sanbo spijkermat

Wil je een spijkermat met extra veel drukpunten? Kies dan voor de spijkermat set van Sanbo, want daarop zitten maar liefst 9840 drukpunten! Bij de aankoop van deze set krijg je overigens niet alleen een spijkermat en spijkerkussen, maar ook twee triggerpoint massageballen voor de moeilijk bereikbare plekken, zoals je benen, ellebogen, rug en voeten, een app met uitleg over het gebruik én een handige timer.

LifeGoods spijkermat

Het merk LifeGoods verkoopt een set met spijkermat, spijkerkussen, twee triggerpoint massageballen, gebruikershandleiding met oefeningen en handige draagtas. Zo kun je de spijkermat ook gemakkelijk ergens mee naartoe nemen. Omdat de spijkermat ‘slechts’ 7371 drukpunten bevat, is deze spijkermat ook zeer geschikt voor beginners.

PuraVida spijkermat

De spijkermat set van PuraVida bevat meer dan 9000 drukpunten! Veel therapeuten en masseurs gebruiken deze spijkermat vanwege het gemiddelde aantal drukpunten. En weet je wat ook handig is van dit spijkermat merk? Je haalt gemakkelijk de vulling eruit, zodat je de hoes kan wassen. Zo blijft je spijkermat lekker fris!

Flowee spijkermat

Eén van de meest populaire spijkermat sets die op dit moment te koop is, is de set van Flowee. Je krijgt een spijkermat, spijkerkussen en een gebruiksaanwijzing met handige tips. De complete set bevat in totaal 11000 unieke drukpunten. Dat is veel meer dan de gemiddelde spijkermat set! En omdat de vulling is gemaakt van boekweitkaf, kan je gemakkelijk zelf de juiste hoogte bepalen. De Flowee spijkermat de beste keuze als je op zoek bent naar wat meer uitdaging.

LÉBOL spijkermat

De spijkermat set van LÉBOL bevat ruim 8200 drukpunten. Koop je deze mat, dan krijg je daar ook een draagtas bij, één triggerpoint massagebal, een handig opbouwplan én een samengestelde Spotify playlist met rustgevende muziek voor een betere ontspanning. Zo heb jij een onvergetelijke spijkermat ervaring!

Spijkermat of massageapparaat?

Waarom kies je eigenlijk voor een spijkermat? En juist niet voor een massageapparaat? Qua werking is er niet zo heel veel verschil, want zowel de spijkermat als het massageapparaat hebben een masserende werking. De grootste verschillen zitten vooral in het gebruik van beide voorwerpen en natuurlijk de prijs.

Waar een spijkermat in het begin pijnlijk kan aanvoelen, voelt een massageapparaat veel meer ontspannen. Desalniettemin kiezen veel mensen toch voor een spijkermat en niet voor een massageapparaat. En dat is vooral vanwege de prijs. Een spijkermat kost je namelijk gemiddeld zo’n 30 tot 70 euro, terwijl je voor een massageapparaat als snel een paar honderd euro betaald.

Laat jouw keuze dus ook afhangen van je portemonnee!


Veelgestelde vragen over de spijkermat

Jazeker! In India wordt de traditionele spijkermat al duizenden jaren gebruikt voor ontspanning, meditatie en yoga door fakirs en yogi’s. Daar doet men aan spijkermat yoga om de geest te verruimen en de pijngrens van het lichaam te overstijgen. Ook steeds meer yogastudio’s doen aan spijkermat yoga en meditatie.

Jazeker! Op een spijkermat rug oefeningen doen is erg populair en wordt zelfs ingezet door professionele therapeuten en masseurs. Vooral om de doorbloeding op gang te helpen en je spieren te ‘activeren’. Tegenwoordig  krijg je tegenwoordig bij de meeste merken een handleiding met specifieke oefeningen voor je rug, schouders en nek.

Nee, zeker niet. Zoals je in dit artikel al hebt kunnen lezen, zijn veel gebruikers er erg blij mee. Het is waarschijnlijk ook niet voor niets een veelgebruikte methode in de Indiase geneeskunde. Dus hoewel er nog geen wetenschappelijk bewijs is dat het gebruik van een spijkermat voordelen heeft voor je gezondheid, lijkt het erop dat veel gebruikers deze voordelen wel degelijk ervaren. Ik verwacht daarom dat ook onderzoek dit binnen afzienbare tijd zal aantonen.


Joost Lodewikus
Ik help mensen met hun leefstijl en ontwikkeling. Op fitteronline.nl deel ik gratis tips en laat ik je zien wat werkt, én wat juist niet. Ook publiceer ik regelmatig waardevolle reviews over (online) producten, die je kunnen helpen om jouw doel te bereiken. Of je nou wil werken aan een gezond gewicht, meer energie wil krijgen of lekkerder in je vel wil zitten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *