Stoppen met piekeren [2024] | Tips + Cursus Grip op je Gedachten!

Deel artikel 👇


Piekeren, je hebt er vast weleens last van gehad. Gedachten die door je hoofd blijven rondspoken, waardoor je jezelf slecht kan concentreren of die je uit je slaap houden. Misschien heb je al vanalles geprobeerd om te stoppen met piekeren, maar heeft dat allemaal niet geholpen. Je piekergedachten komen steeds weer terug of zijn zelfs erger geworden dan voorheen.

Heb jij last van piekergedachten? Een vol hoofd en veel onrust hierdoor? En wil je hier graag vanaf, maar weet je precies niet hoe? Dan heeft Breinfijn dé oplossing: de cursus Grip op je Gedachten. Deze cursus is net even wat anders dan andere cursussen en vermindert de lading piekergedachten in je hoofd. Gegarandeerd! is je interesse gewekt? Laten we dan beginnen.


Waarom jij wilt stoppen met piekeren?

Piekeren is niet leuk! Het houdt je wakker als je wilt slapen, het zorgt voor stress en angst én het maakt je bezorgd en kwetsbaar. Natuurlijk heeft dat invloed op hoe jij je voelt. Zo kun je jezelf onzekerder gaan voelen of bedroefd. En je krijgt niet gedaan wat je moet doen, omdat je gedachten je afleiden. Je stopt veel energie in een proces dat je niets oplevert en dat je vooral ongelukkig maakt. Waarschijnlijk ga je zelfs nog meer piekeren over de gevolgen van het piekeren en belandt je uiteindelijk in een vicieuze cirkel waar je nog maar moeilijk meer uitkomt.

Als je jezelf hierin herkent, wil je vast en zeker stoppen met piekeren. Je kijkt er naar uit om weer in rustiger vaarwater te komen, en je wilt er alles aan doen om die constante stroom van piekergedachten te verminderen. Je wilt stoppen met piekeren in bed, stoppen met piekeren ’s nachts, stoppen met piekeren over werk. Gewoon stoppen met denken en piekeren. Kortom: je wilt weer grip op je gedachten!

Niet kunnen stoppen met piekeren

Ben jij een piekeraar? Dan ben je zeker niet de enige. Veel mensen piekeren minstens één keer per week. En sommigen zelfs meerdere keren per dag. Als je wil stoppen met piekeren, is het belangrijk om te weten wat piekeren precies is en hoe het in je hoofd werkt. De kern van piekeren is dat je probeert om een oplossing te zoeken voor problemen die je op dat moment ervaart. De gedachten blijven door je hoofd malen en er lijkt maar geen einde aan te komen. In plaats van dat jij de baas bent over je gedachten, worden ze de baas over jou.

Je piekert vooral omdat je het gevoel dat het je helpt om beter met je problemen om te gaan. Piekeren komt namelijk vaak voor in de vorm van de ‘wat als…’ gedachte. Bijvoorbeeld: ‘wat als ik tijdens die presentatie mijn tekst vergeet?’. Tijdens het piekeren bedenk je dan wat het gebeurt en hoe je reageert als je inderdaad met een mond vol tanden komt te staan. Het gevolg is dat je door dat piekeren minder angstig wordt voor de presentatie en dat je hersenen vervolgens besluiten om nog meer te gaan piekeren. Het helpt immers tegen je angst!

Hoe te stoppen met piekeren?

Als je wilt stoppen met piekeren, helpt het niet om je piekergedachten hardnekkig weg te duwen. Door ze namelijk te blokkeren, komen ze meestal nóg sterker opzetten. En het helpt ook niet om jezelf te vertellen dat je niet mag piekeren over je problemen, want dan gebeurt het juist wel. Ondanks dat er geen aan/uit knop is voor je gedachten, kun je zelf wel een aantal dingen doen die je piekergedachten verminderen of het piekeren stoppen.

1. Pak het probleem aan

De beste manier om te stoppen met piekeren, is om het probleem aan te pakken. Wat is het probleem waarover je piekert? Pak dat probleem aan; zorg voor een verandering in die specifieke situatie. Hoe lastig het ook is. Wanneer je het probleem hebt aangepakt, zul je er ook niet meer over piekeren. Je hebt in dat geval immers niets meer om over te piekeren. Juist als het probleem nog in je leven is, ga je erover nadenken en piekeren. Dus, pak het probleem aan. Of laat het los!

2. Schrijf je piekergedachten op

Stoppen met piekeren begint met bewustwording, dus het helpt om je piekergedachten onder woorden te brengen. Nadat je ze hebt opgeschreven, worden je zorgen inzichtelijker en wordt het eenvoudiger om de situatie te overzien. Doordat je pieker momenten op papier staan, durft je brein ze los te laten. Dus, koop een dagboek of notitieboek en schrijf al je piekergedachten op. Waarschijnlijk gaat negentig procent van je zorgen over hetzelfde onderwerp, maar verwoordt je het telkens op een andere manier.

3. Beoefen mindfulness

Mindfulness oefeningen gaan er niet zozeer voor zorgen dat je zult stoppen met piekeren, maar vooral dat je je piekergedachten leert loslaten. Door je gedachten en zorgen te accepteren en van een afstandje te observeren, leer je om je er niet door mee te laten slepen. En weet je wat zo fijn is aan mindfulness? Het verruimen van je aandacht met mindfulness oefeningen is verrassend gemakkelijk, omdat je alleen maar de aandacht hoeft te verdelen over de piekergedachten en iets anders.

4. Stoppen met piekeren door afleiding

Wanneer je merkt dat je aan het piekeren bent, of een negatieve gedachte hebt, leidt jezelf dan af . Vooral bewegen is goed om onrustig gedachten tegen te gaan en om te stoppen met piekeren. Maak een lange wandeling of ga lekker een uurtje sporten. Maar ook andere activiteiten kunnen een goede vorm van afleiding zijn, zoals schoonmaken, iets creatiefs doen of muziek luisteren. Als je ’s nachts niet kan slapen, kan het helpen om een boek te lezen of ademhalingsoefeningen te doen. Zo kom je even ‘uit je hoofd’.

5. Praat er met iemand over

Zit je helemaal vast in je piekergedachten? Vraag dan of een vriend, vriendin of goede collega even de tijd heeft om naar je te luisteren. Zoek steun bij hem of haar en vertel welke gedachten door je hoofd spoken, zonder daar advies voor terug te vragen. Het delen van je piekergedachten is namelijk al genoeg en kan je helpen om ze los te laten of in een ander daglicht te plaatsen. Lukt het je nog steeds niet om te stoppen met piekeren? Aarzel dan niet om (online) begeleiding te zoeken.

6. Volg de cursus van Breinfijn!

Wil je liever écht gerichte stappen zetten? En wil je daarbij de juiste hulp ontvangen van mensen die er verstand van hebben? Dan is de cursus Grip op je Gedachten van Breinfijn een aanrader! In deze cursus leer je stap voor stap om piekeren te stoppen. Zo krijg je automatisch meer rust in je hoofd en ruimte voor het positieve in je leven. Het is de ideale cursus voor iedereen die het roer wil omgooien en klaar is om de regie over zijn of haar leven terug te krijgen.

Breinfijn: jouw hulp bij stoppen met piekeren

Die cursus van Breinfijn is gegarandeerd een hele goede! ‘Grip op je Gedachten’ is namelijk ontwikkeld door de makers van Breinfijn. Dit online platform met cursussen is in 2017 opgericht door psychologe Rosalie van Gils, omdat zij vond dat er een nieuwe ontwikkeling moest komen en mensen op een laagdrempelige, persoonlijke en klantvriendelijke manier hulp wilde aanbieden. Mensen die niet lekker in hun vel zitten, met stress en angst kampen, last hebben van piekergedachten en willen stoppen met piekeren. Inmiddels hebben meer dan 36.500 cursisten haar cursussen met succes gevolgd.

Samen met haar team werkt Rosalie vanuit een simpele visie: mensen vaardigheden aanleren voor de lange termijn. Je bereikt namelijk het beste resultaat als je weet hoe je op de lange termijn met negatieve gedachten, piekergedachten, angst en stress kan omgaan. Jij kan dan het probleem wat je ervaart, en de spanningsklachten die daarbij horen, zelf oplossen. Voor de rest van je leven!

Zo hoef jij jezelf niet langer onrustig te voelen in je hoofd en kun je structureel meer rust ervaren. Hoe dat precies werkt? Je kunt het gratis aanbod hiervoor gebruiken, zoals het gratis e-book ‘In 6 fases meer Grip op je Gedachten‘ of het gratis e-book ‘In 5 stappen uit de overspoeling van angst/paniek‘. Of ga aan de slag met één van de betaalde (meer uitgebreide) cursussen. Zo kun je bij Breinfijn op verschillende manieren aan jezelf werken. Bijvoorbeeld aan het verminderen van jouw piekergedachten!

Breinfijn

Cursus Grip op je Gedachten (review)

Ik heb zojuist de cursus Grip op je Gedachten al even besproken. Maar daar laat ik het niet bij, want ik vertel je er graag nog meer over. Deze cursus is namelijk één van de meest effectieve en populaire cursussen om te stoppen met piekeren. En dat is natuurlijk niet zonder reden!

Veel mensen vragen zich af, net zoals jij waarschijnlijk, of die aanhoudende piekergedachten ooit weg zullen gaan. En wat er écht helpt voor de lange termijn? Je hoofd zit vol met gedachten en voelt vaak onrustig. Je staat ermee op en je gaat er ’s avonds weer mee naar bed. Alsof je in een vicieuze cirkel zit, waar je nog maar moeilijk uitkomt. Je blijkt maar piekeren, je voelt je soms angstig en onrustig en je hebt altijd het gevoel dat je druk bent. Dat is geen leven, toch?

Met de cursus Grip op je Gedachten krijg je de juiste kennis en vaardigheden om daar mee af te rekenen, zodat het het je lukt om voorgoed te stoppen met piekeren. Zodra je het geleerde begrijpt en ook kunt toepassen, kun je namelijk verandering teweeg brengen. Zo leer je de controle over je gedachten loslaten, om niet meer te vechten tegen wat er in je hoofd zit én om minder hoge eisen aan jezelf te stellen. En dat zorgt voor minder negatieve gedachten in je hoofd, meer ruimte en uiteindelijk meer rust. Iedereen kan het, maar je moet wel zelf stappen zetten.

Waarom je hiermee zult stoppen met piekeren

Deze cursus van Breinfijn is ideaal voor mensen die negatieve gedachten willen verminderen en willen stoppen met piekeren. Elke week opnieuw gaan er talloze deelnemers mee aan de slag en leren zij het volgende:

✅ hoe zij negatieve gedachten naar de achtergrond krijgen, zonder positief te hoeven denken;

✅ hoe zij kunnen stoppen met vechten tegen alles wat er door hun hoofd spookt;

✅ hoe zij kunnen loslaten wat anderen over hen denken;

✅ wat ervoor nodig is om perfectionistische gedachten los te laten;

✅ hoe zij de chaos in hun hoofd kunnen stoppen om weer met RUST in het hoofd te leven;

✅ hoe zij de zelf opgelegde (strenge) regels en eisen kunnen loslaten;

✅ hoe zij meer in het moment aanwezig kunnen zijn;

✅ hoe zij minder afhankelijk zijn van de gedachten die zich afspelen in hun hoofd.

Inhoud van deze cursus

Nu ben je ongetwijfeld ook nieuwsgierig geworden naar de cursusinhoud, naar wat je allemaal kunt verwachten. De cursus is opgebouwd uit zeven modules met kennis en praktische oefeningen om te stoppen met piekeren. Heel concreet en makkelijk uitvoerbaar in je dagelijkse leven.

Module 1: Kennis over lichaam en brein

Ontdek hoe wij als mens in elkaar zitten en waarom het zo moeilijk is om oude patronen te doorbreken. Dus, waarom blijf je steeds rondjes draaien binnen dat bepaalde patroon? Als je dat weet, weet je ook waar en hoe je de verandering kunt gaan krijgen. Kennis is macht; daarom is het belangrijk om je hier bewust van te worden.

Module 2: Jouw vermijdingsstrategieën

In deze module ontdek je wat jij tot nu toe hebt geprobeerd om te stoppen met piekeren. Vaak probeer je piekergedachten te vermijden of je gedachten te controleren. In 90% van de gevallen is dat een strategie die niet werkt voor de lange termijn. De beste manier is namelijk je gedachten vastpakken, zodat je ermee kan omgaan.

Module 3: Afstand nemen van je gedachten

Wil je definitief afstand nemen van je negatieve gedachten? Gedachten en gevoelens zijn niet tegen te houden, maar wel op te merken. Als je negatieve gedachten opmerkt en er niet over oordeelt, kun je er van een afstand naar kijken. In deze module leer je door middel van effectieve oefeningen je negatieve gedachten los te laten en meer afstand te creëren.

Module 4: Nieuwe verbindingen leggen

Je hersenen hebben het vermogen om nieuwe verbindingen te maken. Wanneer je je hersenen traint, worden die verbindingen gemaakt. In deze module leer je hoe dat precies moet, zodat wat je leert een blijvende verandering wordt. Zoals het gezegde zegt: wijsheid komt met de tijd. Omgaan met je piekergedachten gaat op den duur dus ook steeds beter.

Module 5 & 6: Aan de slag met oefenen

In deze module is het tijd om aan de slag te gaan met oefenen. Veel oefenen! Je kunt het namelijk niet leren met je vingers te knippen. Verandering kost nou eenmaal tijd en oefening. Daarom krijg je nog twee extra oefenmodules met bewezen effectieve oefeningen om de negatieve gedachten in je leven niet meer te laten beperken.

Module 7: Een plan maken

Nu is het tijd om van het geleerde een plan te maken, een plan dat je vol kunt houden. In de laatste module leer je om alle kennis, strategieën en vaardigheden om te zetten naar jouw leven. Naar een plan dat voor jou werkbaar is, dat past bij jouw mogelijkheden, zodat je negatieve gedachten voorgoed naar de achtergrond verdwijnen.

Cursus Grip op je gedachten

Werkelijk stoppen met piekeren? De klantervaringen!

De cursus Grip op je gedachten is echt veelbelovend. Het is dus extra interessant om de reviews over deze cursus erbij te pakken. Een aantal interessante reviews vind je hieronder. Zo schrijft iemand:

“Rosalie geeft een duidelijke en frisse kijk op je piekergedrag. Met praktische oefeningen leert ze je stap voor stap van een afstandje naar je eigen kluwen aan gedachten te kijken en je leert dan ook dat jij je gedachten niet bent, ook al denk je vaak dat dat wel zo is. Daarbij is het fijn om in te zien dat je niet de enige bent met een maalstroom aan gedachten.”

Een andere cursist schrijft:

“Interessante en nuttige cursus om meer grip te krijgen op je gedachten, waarover je primair toch geen controle hebt. De cursus en en uitleg bieden goede tools om te stoppen met piekeren en om te gaan met negatieve gedachten. Dus niet het eeuwige advies om vooral positief te denken…en dan wordt alles beter. Voor mij een eye-opener. Rosalie legt alles goed uit en ook nog op een leuke manier.”

En ook deze review over Grip op je Gedachten is interessant:

“Ik heb de cursus Grip op je Gedachten besteld en ik ben erg tevreden. De filmpjes met uitleg en opdrachten zijn echt duidelijk. Iedere dag ermee aan de slag gaan, gaat echt een verandering brengen en ervoor zorgen dat je zult stoppen met piekeren. Je hebt nog maanden toegang tot alle informatie, zodat je nog een hele tijd met de informatie kan oefenen.”

‘Grip op je Gedachten’ bestellen? Scoor deze aanbieding!

De cursus Grip op je Gedachten is enorm waardevol. Je krijgt namelijk ook nog een digitaal ‘stop met piekeren’ werkboek met alle kennis en oefeningen. Zo heb je altijd een naslagwerk van de cursus bij de hand. En als je dit werkboek download en uitprint, kun je het zelfs gebruiken om aantekeningen in te maken. Verder krijg je wekelijks nieuwe challenges waaraan je altijd kan meedoen als je dat wilt, waar je je ook bevindt in je leven.

En als je Grip op je Gedachten vandaag besteld, kun je ook nog een leuke Breinfijn aanbieding scoren. Je kunt nu de cursus Vergroot je Zelfvertrouwen erbij bestellen met korting! Dat is niet zomaar een cursus, maar eentje die je helpt bij onzekerheid. Piekeren gaat namelijk vaak gepaard met onzekere gedachten, of het gevoel dat je minder bent dan anderen. Daarom heeft Breinfijn een pakket gemaakt van deze twee cursussen, waardoor je voor de cursus Vergroot je Zelfvertrouwen slechts €97 betaald (de normale prijs voor deze curus is €297). Zo zullen jouw aanwezige onzekere gedachten en gevoelens naar de achtergrond verdwijnen. Let op: deze aanbieding is tijdelijk!

Dit betaal je voor deze cursus

Alle modules, het digitale werkboek én de wekelijkse challenges samen hebben een gezamenlijke waarde van €149. Maar dat is niet de prijs die jij ervoor moet betalen! Als je jezelf vandaag aanmeldt, betaal je slechts €89,95 inclusief BTW. Dat kan gewoon via iDEAL, Bancontact of creditcard betalen, waarna je direct toegang hebt tot de complete inhoud van de cursus. Jouw inloggegevens ontvang je direct na betaling via de mail.

Ben je ondernemer? Dan kun je de kosten voor deze cursus opvoeren als zakelijke kosten. Je investeert hiermee immers in jouw persoonlijke groei en daardoor ook in het succes van je onderneming. Dit levert je fiscale voordelen op!

Conclusie: is deze cursus je geld waard?

Ja, Grip op je Gedachten is absoluut je geld waard als je je negatieve gedachten wilt verminderen, als je wilt stoppen met piekeren en als je weer ruimte en rust wilt in je hoofd. Door de goede informatie en uitleg, praktische oefeningen, tips en challenges heb je ontzettend veel aan deze cursus. Bovendien zijn de kosten redelijk laag, voor wat je ervoor terugkrijgt. Bedenk maar eens hoe fijn het is als jij weer lekker in je vel zit. Dan is die €89,95 dat toch dubbel en dwars waard?!

Ik kan je absoluut aanraden om de cursus ‘Grip op je Gedachten’ te volgen. Ik weet namelijk uit eigen ervaring dat Breinfijn kwalitatief hoogwaardige cursussen aanbiedt. En deze cursus gaat zeker geen uitzondering op de regel zijn!


Veelgestelde vragen

‘Hoe kan ik stoppen met piekeren?’ Dat is een vraag die veel mensen die piekeren aan zichzelf stellen. En er zijn veel mogelijkheden die je kunnen helpen. Wil je het graag zelf proberen? Ga dan aan de slag met de talloze stoppen met piekeren tips op het internet, download een stoppen met piekeren app of koop een stoppen met piekeren boek met informatie en oefeningen. Wil je graag begeleiding? Dan kun je een stoppen met piekeren cursus volgen, zoals de cursus Grip op je Gedachten. Dus, ga met een van de vele mogelijkheden aan de slag. En stop met piekeren – begin met leven!

Als het piekeren invloed heeft op je slaap, kan ik me voorstellen dat jij een antwoord wilt op deze vragen: ‘hoe kan ik stoppen met piekeren in bed?’ of ‘hoe te stoppen met piekeren ’s nachts?’. Het helpt in ieder geval niet om tegen jezelf te zeggen: ‘stop met piekeren voor het slapen’. Dat zal er namelijk voor zorgen dat je gaat piekeren over het piekeren, waardoor je nóg moeilijker in slaap komt. Maar wat helpt dan wel? Probeer je focus eens te verleggen naar je ademhaling door bewust in en uit te ademen. Zo ben je met je ademhaling bezig en niet met je piekergedachten.

Misschien ben je op momenten zoveel bezig met het stoppen van je piekergedachten, waardoor je zelfs daarover gaat piekeren. Dan kun je het beste de gedachte ‘stoppen met piekeren’ loslaten. Of het in ieder geval proberen. Dat betekent jezelf niet meer druk maakt om het piekeren op zichzelf. Stel jezelf de vraag: ‘ben ik niet teveel bezig met stoppen met piekeren?’ Zo ja, neem dan even een stapje terug. In de cursus Grip op je Gedachten ontdek je hoe.


Team Fitteronline
In onze blogs maak je kennis met de allernieuwste inzichten in gezondheidsland. Wij helpen je in de wirwar aan (online) informatie en mogelijkheden, zodat jij betere keuzes maakt. Of je nou wil werken aan een gezond gewicht, meer energie wil krijgen of gewoon lekkerder in je vel wil zitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *