Welke voedingsmiddelen verbranden buikvet? Zo zit het!


Welke voedingsmiddelen verbranden buikvet? Op het internet kom je regelmatig een lijstje met quasi werkzame voedingsmiddelen tegen. Volgens sommige websites kun je zelfs met een paar groene kopjes thee en een lepel appelazijn je buikvet kwijtraken. Dat zou natuurlijk fantastisch nieuws zijn, maar het is helaas niet de waarheid.

Ja, er zijn bepaalde voedingsmiddelen die je stofwisseling ietsje kunnen verhogen. Maar je vetverbranding is geen machine die je met één specifiek product zomaar kunt aanzwengelen. Bovendien is er geen enkel voedingsmiddel dat alleen de verbranding van je buikvet stimuleert. De enige manier om buikvet te verbranden is door af te vallen.

Het klinkt misschien niet heel fancy, maar alleen door de juiste balans tussen eten en bewegen kun je afvallen. Er zijn wel bepaalde voedingsstoffen die je een handje kunnen helpen en je vetverbranding kunnen stimuleren. In dit artikel lees je welke voedingsstoffen dat zijn, in welke voeding ze in overvloed aanwezig zijn en hoe je er buikvet mee kunt verbranden.


Welke voedingsmiddelen verbranden buikvet?

Op de vraag ‘welke voedingsmiddelen verbranden buikvet’ kunnen we heel kort antwoord geven: die zijn er niet! Er zijn wel voedingsstoffen die helpen om je totale vetpercentage te verlagen, met als gevolg dat je ook buikvet zult verbranden. In de tabel hieronder lees je welke voedingsstoffen dat zijn en de voor- en nadelen ervan bij afvallen.

VoedingsvezelsEiwittenGezonde vettenLangzame koolhydraten
Voedingsvezels zijn onverteerbare bestanddelen die van nature voorkomen in plantaardige voedingsmiddelen.Eiwit is een voedingsstof en een belangrijk bestanddeel voor je lichaam. Een eiwit is opgebouwd uit verschillende aminozuren. Vetten kun je splitsen in verzadigde en onverzadigde vetten. De onverzadigde vetten zijn de gezonde vetten. Ze zijn onmisbaar voor je lichaam. Er zijn snelle en langzame koolhydraten. Je darmen veranderen ze allemaal in glucose. De langzame worden door je lichaam trager afgebroken.
Voordelen Ze zorgen voor een goede darmwerking, een soepele stoelgang en een verzadigd gevoel.Ze zorgen voor een langer verzadigd gevoel, maar zijn ook goed voor het behoud en herstel van je spieren. Het lichaam heeft behoorlijk wat tijd nodig om vet te verteren. Daardoor heb je langer een verzadigd gevoel en is je bloedsuikerspiegel stabieler. Langzame koolhydraten geven de energie langzamer af aan je lichaam dan snelle koolhydraten en houden je bloedsuikerspiegel stabieler.
Nadelen Ze leveren geen of heel weinig energie aan je lichaam. Ook wanneer je wil afvallen heb je energie nodig. Wanneer je veel eiwitten eet ben je langer verzadigd, maar bestaat er ook een kans dat je daardoor te weinig calorieën binnenkrijgt. Ze leveren per gram het meeste aantal calorieën. Hoe meer je eet, des te meer calorieën je binnenkrijgt. Een overschot aan koolhydraten kan je lichaam moeilijk verbranden en worden meestal direct opgeslagen als lichaamsvet.

Voedingsmiddelen met dit soort voedingsstoffen verzadigen vaak langer en / of laten je bloedsuiker minder pieken. Hierdoor kom je minder snel in de verleiding om ongezond te gaan snacken. Het betekent natuurlijk niet dat je ook automatisch minder gaat eten, maar de kans hierop is wel een stuk groter. Daarom helpen dit soort voedingsstoffen als je wil afvallen. Het is niet zo dat deze voedingsmiddelen je stofwisseling verhogen of direct buikvet kunnen verbranden.

Voedingsvezels en eiwitten dragen bij aan een gevoel van verzadiging. Gezonde vetten en langzame koolhydraten worden trager afgebroken door het lichaam, waardoor je langer energie hebt en minder pieken in je bloedsuikerspiegel. Hierdoor zul je over het algemeen minder eten. 

Deze voedingsmiddelen verbranden buikvet indirect

Er zijn genoeg voedingsmiddelen die van nature rijk zijn aan die voedingsstoffen, zoals havermout. Dat zit namelijk boordevol met eiwitten, voedingsvezels en langzame koolhydraten, waardoor het enorm goed verzadigd en ook nog eens voorkomt dat je bloedsuikerspiegel gaat schommelen. Gelukkig zijn er veel meer van dit soort voedingsmiddelen.

1. Volkoren brood

Volkorenbrood zit vol met voedingsvezels. Daarom verzadigd een volkoren boterham veel beter dan een witte boterham (zonder vezels) [1]. Ook is de glycemische index van volkorenbrood lager, waardoor je bloedsuikerspiegel stabieler blijft. Uiteindelijk voorkomt dat de welbekende energiedip en de trek in een ongezonde snelle hap.

Een volkoren boterham is dus een uitstekende keuze, maar onthoud ook dat er calorieën in zitten. Je kunt ze dus niet onbeperkt eten en het beste de hoeveelheid boterhammen afstemmen op je totale caloriebehoefte. Ben je nog niet overtuigd van de smaak van volkorenbrood? Beleg dan je bammetje een tijdje met je allerlekkerste beleg.

2. Eieren

Eieren zijn een goede bron van natuurlijke eiwitten en gezonde vetten. Ze verzadigen goed en geven je langdurig energie. We weten uit onderzoek dat een maaltijden met eieren de voedselinname later op de dag flink kan verminderen. Wanneer je een paar eitjes eet als ontbijt, heb je daar de rest van de dag profijt van.

Eén middelgroot ei bevat maar ongeveer 70 calorieën. Dus een maaltijd met 3 middelgrote eieren en verder alleen groenten, bevat maar ongeveer 300 calorieën. 

3. Eiwitpoeder

Een eiwitshake is ook een ideale manier om meer eiwitten binnen te krijgen. Een shake levert je rond de 100-130 calorieën en bevat meestal maar een beperkte hoeveelheid vetten en koolhydraten. Je krijgt er een goed gevoel van verzadiging van en toch relatief weinig calorieën door binnen.

Eiwitpoeder bestellen

Een eiwitshake kun je maken van verschillende eiwitpoeders. Laat je keuze eiwitpoeder afhangen van je smaak, maar ook van de hoeveelheid voedingsstoffen die erin zitten. Hoe meer suikers en vetten het eiwitpoeder bevat, des te meer calorieën deze meestal ook bevat. Hieronder staan een aantal suiker- en vetarme eiwitpoeders voor je op een rij.

 • Isolaat Perfection bevat eiwit in de zuiverste vorm. Bij het productieproces is de natuurlijke structuur van de eiwitten onbeschadigd gebleven, waardoor ze optimaal door je lichaam worden opgenomen.
 • Soja Eiwit Isolaat is geïsoleerd uit sojabonen en100% plantaardig. Soja bevat van nature veel eiwitten, essentiële aminozuren en onverzadigde vetten en heeft een hoge biologische waarde.
 • Protein Superfoods van Amazing Grass is gebalanceerde mix van biologische ingrediënten, groenten en fruit en plantaardige eiwitten. Deze proteïne is glutenvrij en 100% plantaardig.
Body&Fit banner artikel voedingsmiddelen verbranden buikvet

Klik hier voor de beste deals bij Body&Fit

4. Tonijn

Vind je vis lekker? Dan mag de tonijn zeker niet in je eetschema ontbreken. Hoewel je met tonijn niet op magische wijze buikvet kunt verbranden, is deze vis wel calorie-arm en rijk aan eiwitten. Een portie tonijn van 100 gram bevat maar 90 calorieën en ongeveer 22 gram eiwit. Daardoor verzadigd het goed en krijg je relatief weinig calorieën binnen.

Een tonijn is ook een vis die je op verschillende manieren kunt bereiden. Je kunt er een lekkere maaltijdsalade van maken of meebakken met een omelet. Maar je kunt ook een verse tonijn grillen of bakken en serveren met quinoa en groente. Ook al lekker verzadigd.

5. Avocado

In een avocado zitten wel wat meer calorieën, maar is ook rijk aan voedingsvezels en gezonde vetten. Daarom vullen ze goed en kunnen ze gewichtsverlies stimuleren [2,3]. Met een halve avocado bij de lunch kun je er al voor zorgen dat je langdurig energie hebt en minder snel trek krijgt in de middag.

Met een avocado kun je echt alle kanten op. Je kunt ze bijvoorbeeld als vervanging gebruiken voor boter of margarine, of toevoegen aan een salade of verwerken in een smoothie.

6. Noten

Met een handje noten kun je ook een hongergevoel tegengaan en lekkere trek stillen. Vanwege de grote hoeveelheid eiwitten, voedingsvezels en gezonde vetten worden ze langzaam door je lichaam verteerd en heb je voor lange tijd een vol gevoel. Maar let op; noten zijn erg calorierijk en een grote inname kan je lichaamsgewicht laten stijgen.

Volgens een onderzoek uit 2017 kunnen walnoten bijdragen aan gewichtsverlies [4]. Het is niet zo dat het eten van walnoten de vetverbranding stimuleert, maar ze zorgen ervoor dat je minder snel geneigd bent om te veel te eten. Welke noten je ook kiest, de meeste soorten hebben een hoog verzadigingsgehalte.

Noten bestellen

Het is onmogelijk om te beweren dat één nootsoort de allerbeste is. Hoewel wij fan zijn van walnoten en amandelen, kun je jouw keuze het beste afstemmen op je eigen smaak. Wij raden je wel aan om regelmatig te variëren tussen meerdere soorten en altijd te kiezen voor ongezouten noten.

7. Groene groenten

Groene groenten zijn niet alleen gezond, maar zitten ook nog eens boordevol met voedingsvezels. Hoewel er in alle groene soorten veel vezels zitten, kun je ze niet allemaal over één kam te scheren. Wanneer je echt vezelrijk wil eten, kun je het beste kiezen voor spinazie, broccoli, boerenkool of spruiten.

Tip: blend verschillende groene groenten samen met wat fruit en maak er een lekkere smoothie van. Zo profiteer je ook tussen je maaltijden door van de verzadigende eigenschappen van groene groenten. En dan kom je ook nog eens eerder aan de dagelijkse groentenorm.

8. Water

Het gevoel van honger en dorst lijken sterk op elkaar. Misschien lijkt het soms dat je trek hebt, terwijl je in werkelijkheid gewoon dorstig bent [5]. Door water te drinken kun je je ‘hongergevoel’ wegnemen en voorkomen dat je gaat eten. Daarom kan water drinken een bijdrage leveren aan afvallen en buikvet verbranden.

Zo drink je meer water 👇

 • Beperk het drinken van energie-bevattende drankjes en vervang ze door water.
 • Verhoog je totale dagelijkse waterconsumptie.
 • Drink 30 minuten voor je hoofdmaaltijden een paar glazen water.

Door de energiehoudende dranken helemaal te vervangen door water en voldoende water drinken, kun je op een eenvoudige manier afvallen en het vet rondom je buik verminderen. 

Vitaily review supplementen

Klik hier voor de uitgebreide Vitaily review

Deze voedingsmiddelen verbranden buikvet mogelijk ook indirect

In de inleiding heb je al kunnen lezen dat er voedingsmiddelen bestaan die je stofwisseling wat kunnen verhogen. Maar echte harde conclusies kunnen we vooralsnog niet trekken. Momenteel is er nog onvoldoende bewijs voor en meer onderzoek is nodig om een eenduidige uitspraak te kunnen doen. Van sommige voedingsmiddelen wordt gezegd dat het helpt, maar dat is dus nog niet 100% zeker.

1. Witte thee

Van witte thee wordt beweerd dat het goed is om gewicht te verliezen. Door de aanwezigheid van cafeïne en catechine kan de vetverbranding in je lichaam worden gestimuleerd. Volgens onderzoekers van de universiteit van Maastricht is een dagelijkse hoeveelheid van 600 ml witte thee (3 grote koppen) goed voor een extra vetverbranding van 5.6 gram [5]. Mocht dat waar zijn, dan zou dat je na drie maanden ongeveer anderhalve kilogram lichaamsvet kunnen schelen.

2. Spaanse pepers

Ook de capsaïcines in Spaanse peper zouden je vetverbranding mogelijk wat kunnen verhogen. Eén studie concludeert zelfs dat deze stof je verbranding verhoogt met 8% en dat het effect ongeveer anderhalf uur aanhoudt [6]. Volgens een ander onderzoek kunnen Spaanse pepers ook je eetlust in toom houden en je verlangen naar vet eten verminderen [7].

3. Appelazijn

Van Appelazijn wordt ook wel eens gezegd dat goed is om af te vallen, maar daarvoor is nog geen hard bewijs. Er zijn wel onderzoeken waaruit blijkt dat je door het drinken van appelazijn minder gaat eten, maar de gemeten effecten zijn meestal niet sterk genoeg of de studies zijn gedaan bij dieren.

Dierproefonderzoek laat wel een directe toename zien van de vetverbranding, maar dat kunnen we uiteraard niet 1-op-1 vertalen naar de mens [8].

Boodschappenlijst: voedingsmiddelen verbranden buikvet

Kies voor voedingsmiddelen die rijk zijn aan verzadigende voedingsstoffen. Om je een idee te geven vind je hieronder een lijst met voorbeeld die je beter wel en niet kunt eten als je wil afvallen en buikvet wil verbranden.

Voedingsmiddelen die je wel mag nemen

 • Alle groentesoorten

 • Noten, zaden en pitten

 • Olijfolie en kokosolie

 • (Vette) vis

 • Kruiden en natuurlijke specerijen

 • Fruit (dagelijks 2 stuks)

 • Yoghurt en kwark (zonder of met beperkte toevoeging)

Voedingsmiddelen die je beter niet kunt nemen

 • Frisdrank en vruchtensap

 • Alcoholische dranken

 • Snoep en koek

 • Plantaardige oliën

 • Kant-en-klaar maaltijden, voedsel en sauzen

Buikvet verbranden door sporten

Voldoende bewegen en regelmatig sporten helpen ook bij buikvet verbranden. Maak bijvoorbeeld regelmatig een lange wandeling en ga eens wat vaker sporten. Daarmee kun je je vetverbranding flink verhogen en het proces van afvallen boosten. Uiteindelijk zul je hierdoor sneller je buikvet verbranden.

Wil je hier meer over weten? Lees dan hier welke oefeningen buikvet verbranden

Nog meer afvallen buik tips

Tot nu toe hebben we het vooral gehad over voedingsmiddelen en in minder mate ook over sporten. Maar er zijn nog veel meer factoren die meespelen in het verminderen van buikvet. Lees daarom ook nog even alle andere praktische tips die je in je dagelijkse leven kunt toepassen.

 • Het kan enorm helpen om je te omringen met mensen die je stimuleren of die hetzelfde doel hebben als jij. Je kunt ervaringen met elkaar delen of tips uitwisselen, maar ook elkaar motiveren en inspireren. We zijn tenslotte sociale dieren die worden beïnvloed door onze sociale omgeving. Zoek een buddy in jouw omgeving of zoek online naar mensen die ook willen afvallen.
 • Misschien klinkt het tegenstrijdig, maar het is ook goed om af en toe iets ongezonds te eten. Afvallen gaat je niet lukken met een super streng regime. Laat af en toe de teugels vieren en probeer ook te genieten. Je moet het natuurlijk niet overdrijven, maar je kunt op een verjaardag gerust een bitterbal en een wijntje nemen.
 • Zorg dat de boog niet altijd gespannen staat en neem af en toe wat gas terug. Zonder jezelf schuldig te voelen. Sporten is fijn en belangrijk, maar het hoeft niet altijd lang of intensief te zijn. Een mooie wandeling is ook een prima vorm van beweging en is ook nog eens heel ontspannen.
 • Diëten zijn meestal streng en maken afvallen moeilijk en onnodig vervelend. Met een dieet verlies je misschien in het begin gewicht, maar uiteindelijk is het niet vol te houden en ben je binnen no-time weer terug op je oude gewicht. Of zelfs erger en meer aangekomen dan je oude gewicht. Met de juiste aanpassingen krijg je een gezond voedingspatroon en kun je op een prettige manier blijvend afvallen.
 • Ook voldoende slaap is belangrijk als je wil afvallen. Onvoldoende slaap zorgt ervoor dat je hormoonbalans wordt verstoord en dat je meer gaat eten [9]. Leer jezelf gewoonten aan die een goede slaap bevorderen. Breng regelmaat aan in de tijdstippen waarop je naar bed gaat en opstaat en zorg voor voldoende ontspanning voor het slapengaan. Je kunt eventueel ook een slaapdagboek bijhouden.
 • Zorg voor voldoende ontspanning en probeer stress te voorkomen. Chronische stress kan zorgen voor een verhoogde eetlust, maar stimuleert ook de vetopslag rondom je buik [10]. Ontspanning is enorm belangrijk om chronische stress te voorkomen. Richt je op de dingen die je kunt veranderen en geef jezelf regelmatig een rustmoment of een rustdag.

Praat jezelf geen schuldgevoel aan als je een keer de fout in gaat. Het is veel minder erg dan je misschien denkt. We zijn allemaal mensen en mensen zijn nu eenmaal niet volmaakt.

Happy With yoga Academy artikel voordelen online yoga

Klik hier voor de uitgebreide review over de Happy With Yoga Academy

Conclusie: welke voedingsmiddelen verbranden buikvet?

Om de hoofdvraag ‘welke voedingsmiddelen verbranden buikvet?’ hebben we je in dit artikel meer verteld over de feiten en fabels van voedingsmiddelen en voedingsstoffen. Nu weet je dat bepaalde voedingsmiddelen ervoor zorgen dat je langer verzadigd bent of je bloedsuikerspiegel minder laten schommelen en je daardoor waarschijnlijk minder (ongezond) gaat eten.

Er zijn überhaupt geen voedingsmiddelen die specifiek je buikvet verbranden. Buikvet kun je alleen verminderen door je totale vetpercentage te verlagen. Wanneer je vetpercentage omlaag gaat, zal ook de omvang van je buik uiteindelijk minder worden.

Mogelijk zijn er wel voedingsmiddelen die je stofwisseling ietsje verhogen, zoals witte thee en Spaanse pepers. Al is daar onvoldoende bewijs voor en moet er meer onderzoek worden gedaan om daar een goede uitspraak over te kunnen doen.

Team Fitteronline
In onze blogs maak je kennis met de allernieuwste inzichten in gezondheidsland. Wij helpen je in de wirwar aan (online) informatie en mogelijkheden, zodat jij betere keuzes maakt. Of je nou wil werken aan een gezond gewicht, meer energie wil krijgen of gewoon lekkerder in je vel wil zitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *