BMI berekenen: hoe gezond is jouw gewicht?

Hier kun je jouw BMI berekenen en lezen of je een gezond gewicht hebt!


De Body Mass Index (BMI) is een relatief makkelijk instrument om te bepalen of je een gezond of ongezond gewicht hebt voor je lengte. De uitkomst van de berekening geeft je een indicatie van je gezondheid. In dit artikel kun je jouw BMI berekenen en lezen wat de score voor je betekent.


BMI berekenen

Vul je gegevens hieronder om je BMI te berekenen. Vul je gegevens zo nauwkeurig mogelijk in.

Het berekende BMI is

Laag BMI

Normaal BMI

Hoog BMI

De formule om je BMI te berekenen is gewicht / lengte². Bijvoorbeeld: Joost (39 jaar) weegt 80 kilogram en heeft een lengte van 1 meter en 87 cm (1.87). Hij rekent dan eerst zijn lengte in het kwadraat uit door lengte x lengte (1.87 x 1.87 = 3.49). Als volgt zet hij deze score in de formule en berekent zijn score.

De BMI berekening voor Joost is dan: 80 / 3.49 = 22.9

BMI berekenen: wat zeg je score?

Volgens de BMI index heb je als volwassene (19-69) een gezond gewicht als je score tussen de 18.5 en 25 ligt. Wanneer je score lager is dan 18.5 heb je ondergewicht. Vanaf een score van 25 val je in de categorie overgewicht. Joost heeft volgens de index dus een gezond gewicht.

Wat zeggen de scores nou over je gezondheid? Wanneer je score onder de 18.5 is dan bestaat het risico dat je te weinig reserves hebt bij ziekte(s). Is je score hoger dan 25 dan heb je meer risico op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, diabetes en verschillende soorten kanker. Hoe ernstiger het overgewicht, des te groter het risico [1].

BMI waarden index

Met een gezond BMI heb je minder kans op gezondheidsproblemen, meer energie en een soepeler lichaam. Kortom: een gezond gewicht is essentieel voor zowel je fysieke als je mentale gezondheid. Hieronder heb ik de belangrijkste voordelen van een gezond BMI voor je op een rij gezet.

  • Je hebt minder risico op verschillende ziektes en aandoeningen.
  • Je immuunsysteem werkt beter en wordt daardoor minder snel verkouden en sneller beter.
  • Je hebt hebt minder kans op psychische problemen en zit lekkerder in je vel.
  • Je hebt meer energie en uithoudingsvermogen.
  • Je longen hebben meer capaciteit om inspannende activiteiten te ondernemen.
  • Je krijgt minder snel gewrichtsproblemen.

Afwijking bij BMI berekenen

Als je ouder dan 70 bent dan wijken de waarden in de index iets af. Je hebt dan ondergewicht als je score lager is dan 22 en overgewicht vanaf een score van 28. Als je ouder bent dan verandert namelijk de bouw van je lichaam. En ook de de samenstelling en de vetverdeling in je lichaam wordt anders. De index wijkt ook wat af als je van Zuid-Aziatische afkomst bent of uit een Afrikaans land ten zuiden van de Sahara komt. Je valt dan al in de categorie overgewicht vanaf een BMI score van 23.

Kanttekening van je BMI berekenen

In sommige gevallen kun je de BMI score met een korrel(tje) zout nemen. De methode is namelijk redelijk standaard. Dat wil zeggen dat de score het meest betrouwbaar is voor de gemiddelde groep mensen. Als je wat afwijkt van dat gemiddelde dan is de score minder betrouwbaar. Jouw score is:

  • mogelijk te hoog als je klein bent – ondanks dat je in werkelijkheid een gezond gewicht hebt voor je lengte.
  • mogelijk te laag als je lang bent – terwijl je toch een dikke buik hebt.
  • vanzelfsprekend hoger als je zwanger bent – door de groei van je kind en het vruchtwater neemt je score geleidelijk aan toe.
  • mogelijk ook te hoog als je veel spiermassa hebt – terwijl je vetpercentage misschien wel laag is.

Middelomtrek en vetpercentage meten

Je BMI berekenen heeft zeker een meerwaarde en kan absoluut iets zeggen over je gezondheidsstatus. Maar zoals je hebt kunnen lezen is de methode niet altijd even betrouwbaar en zegt het ook niets over de verdeling van het vet in je lichaam. Daarvoor kun je beter je middelomtrek of je vetpercentage meten.

BMI berekenen en middelomtrek meten

De BMI score zegt niets over de hoeveelheid vet in je lichaam en waar het zich heeft opgehoopt. Je kunt een prima BMI score hebben, maar toch teveel buikvet. Terwijl juist dat buikvet veel ongezonder is dan het vet op of rond de heupen. Daarom kun je het meten van je middelomtrek gebruiken als maat voor ongezonde vetophoping.

De buikomvang meet je op het smalste deel van je middel. Dit is het gedeelte tussen de onderste rib en de bovenkant van je bekken. Breng het meetlint helemaal rond je buik en zorg ervoor dat het losjes aangespannen op de huid ligt. Daarna adem je in voer je tijdens je uitademing je meting uit. In onderstaande tabel kun je de score aflezen.

Mannen (in cm)Vrouwen (in cm)
OndergewichtOnder de 79Onder de 68
Gezonde buikomvangTussen 80 en 93Tussen 69 en 80
RisicogrensTussen 94 en 102Tussen 81 en 88
Ongezonde buikomvang103 en meer89 en meer

BMI berekenen en vetpercentage meten

Daarnaast kun je ook je vetpercentage meten. Dat zegt iets over de totale hoeveelheid vet in je lichaam. Stel je hebt een lichaamsgewicht van 60kg en een vetpercentage van 20%, dan heb je een totale vetmassa van 12kg en een vetvrije massa (spieren, vocht, organen, etc.) van 48kg. Wanneer je lichaamssamenstelling verandert, als je bijvoorbeeld aankomt in vet of in spiermassa, verandert ook je vetpercentage. Lees ook ons artikel over vetpercentage meten.

Combineer meetmethodes

De BMI berekenen is een handige en snelle tool om een beeld te krijgen van je gezondheid. Het is geen absolute wetenschap, maar het zegt in de meeste gevallen wel iets over je gewicht in relatie tot je lengte. Voor de verdeling van je lichaamsvet kun je het beste je middelomtrek en vetpercentage meten. Een combinatie tussen je BMI berekenen en middelomtrek of vetpercentage meten is misschien nog wel het beste.

Gezond in 4 Weken banner

Klik hier voor de uitgebreide Gezond in 4 Weken review

Tips om gewicht te verliezen!

Ben je volgens de metingen te zwaar? Ga dan eerst na of het klopt. Kijk kritisch in de spiegel en bepaal of de uitkomst past bij jouw lichaam. Daarna kun je besluiten of je moet én wil afvallen. De kans dat je resultaat bereikt is het grootste als je er zelf 100% achter staat. Hieronder lees je een aantal tips die je kunnen helpen om gewicht te verliezen.

Tip 1: Wandel regelmatig

Wandelen is een laagdrempelige manier om gewicht te verliezen. Het kan altijd, overal en met iedereen. In de lunchpauze met collega’s, na het avondeten met een vriend of vriendin en in het weekend met je gezin. Hoe meer meters je maakt, des te meer calorieën je verbruikt. Iedereen die met je meeloopt overigens ook 🙂

Tip 2: Houd bij wat je eet

Afvallen begint bij bewustwording. Door bij te houden wat je eet, weet je of je iets moet veranderen. Een online voedingsdagboek geeft je inzicht in je eetgedrag en kan je helpen om dingen aan te passen. De Eetmeter van het Voedingscentrum is een gebruiksvriendelijke tool waarin je meer dan 90.000 producten kan invullen.

Tip 3: Eet veel eiwit en vezels!

Neem veel vezel- en eiwitrijke voeding, zoals volkoren producten, groente, fruit, vis en bepaalde noten. Volgens onderzoek krijg je van bepaalde vezels en eiwit namelijk een verzadigd gevoel [1,2]. Daardoor is de kans dat je tussen de maaltijden gaat snacken een stuk kleiner. Bovendien zijn vezels belangrijk om je darmen gezond te houden en voor een goede stoelgang.

Veelgestelde vragen BMI berekenen

BMI staat voor Body Maas Index en staat voor een maat om te bepalen of je een gezond of ongezond gewicht hebt voor je lengte. De uitkomst zegt iets over je gezondheid.

De formule om je BMI te berekenen is gewicht / lengte². Stel je bent 60 kilogram en je hebt een lengte van 1 meter en 70 centimeter, dan is de berekening: 60 / (1.70 x 1.70 = 2.89) = 20.7

Volgens de BMI index heb je als volwassene een gezond gewicht tussen de 18.5 en 25 score. Lager dan 18.5 heb je ondergewicht en vanaf een score boven de 25 val je in de categorie overgewicht.

Om je BMI te verlagen kun je het beste beter gaan eten en meer bewegen. Meestal kun je daarmee al wat resultaat behalen.

Team Fitteronline
In onze blogs maak je kennis met de allernieuwste inzichten in gezondheidsland. Wij helpen je in de wirwar aan (online) informatie en mogelijkheden, zodat jij betere keuzes maakt. Of je nou wil werken aan een gezond gewicht, meer energie wil krijgen of gewoon lekkerder in je vel wil zitten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *